Népszava: Orbán sértődötten állt fel az Európai Bizottság vacsoraasztalától, megvalósulhat a „rémálma”

Sajtóértesülések szerint katasztrofálisan zajlott Orbán brüsszeli útja.

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy Orbán Viktor április 24-én Brüsszelben találkozott Ursula von dey Leyennel az Európai Bizottság elnökével, akivel habár nem akart pénzügyekről beszélni Orbán végül a nemzeti helyreállítási terv mellett a járványhelyzet és a jogállami jelentés is szóba került.

A Népszava viszont kedd reggel arról ír, a bizottsági elnök és a magyar kormányfő ezt követően egy munkavacsorán is részt vett, ahol jelen volt még Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, Bóka János Orbán uniós ügyekért felelős államtitkára, uniós részről pedig Céline Gauer, a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköznek nevezett pénzügyi alapért felelős munkacsoport vezetője és Björn Seibert kabinetfőnök.

A lap információi szerint viszont Orbán sértődötten állt fel a vacsoraasztaltól, az EB irányítói ugyanis közölték a magyar delegációval:

az uniós helyreállítási alap igénybevételére kidolgozott magyar terveket annyira rossznak tartják, hogy ebben a formában nem fogják támogatni.

Hozzátették azt is, ha a magyar kabinet ragaszkodik az elképzeléseihez, akkor a nemzeti terv negatív ajánlással kerül majd az EU-s pénzügyminiszterekből álló Tanács elé.

A Népszava értesülései szerint Gauer azt is világossá tett Orbánék számára, hogy

az alapítványokba kiszervezett egyetemeknek nem tudnak pénzt adni.

Von der Leyen pedig azt mondta a magyar delegációnak, hogy ezúttal „kizárt a politikai egyezség”.

Gulyás ezt követően másnap bejelentette, hogy Magyarország „nem kér hitelt” a helyreállítási alapból, a nemzeti helyreállítási terv az országnak járó több mint 2500 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásra vonatkozik majd, a 3300 milliárd forintot meghaladó hitelkeretre nem terjed ki.

Az Európai Bizottság ugyanis semmilyen garanciát nem lát arra, hogy a kiszervezett egyetemek átláthatóan gazdálkodnak majd a rájuk bízott vagyonnal. Így habár a kormány korábban azt közölte, hogy Magyarország az elsők között nyújtja majd be a tervet, Brüsszelben úgy látják, most már esély van rá, hogy az utolsók között leszünk.

A Népszava egyik forrása szerint így akár még „Orbán Viktor rémálma” is megvalósulhat:

annyira lemaradunk, hogy a Tanácsnak végül külön kell majd döntenie a magyar tervezetről.

(Népszava nyomán)

Kapcsolódó cikkünk:

https://nyugatifeny.hu/2021/04/24/ronai-von-der-leyen-vilagossa-tette-orban-szamara-az-eu-nem-akar-tovabb-tolvajokat-finanszirozni

Valódi Hírek