„Miért dolgozzak, ha 10 betegből csak kettő-három éli túl?” — Megrendítő vallomás az intenzív osztályról

Komoly lelki teher nehezedik a kórházi dolgozókra.

A koronavírus miatt intenzív osztályra került betegek 70-80 százalékát nem sikerül megmenteni.

Gróf Kinga, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet ápolási igazgatója a Spirit FM Exkluzív Novák Andrással című műsorában mesélt a frontvonalról és emberfeletti küzdelmükről.

Volt, hogy egy kollégája mélypontra került és fájdalmában kifakadt:

„Miért dolgozzak én, amikor 10-ből kettő vagy három beteg éli túl?”

Erre azt mondták neki, hogy pont ezért a kettő-három betegért kell folytatni:

Ha most ennyi fér bele, ennyit tud az orvostudomány, akkor azért a kettő-háromért dolgozzunk, hogy visszaadjuk őket a társadalomnak, de leginkább a családjuknak”.

Elmesélte, hogy az elmúlt egy év olyan volt, amiről csak tankönyvekben olvastak és az elmúlt 100 évben senkinek sem volt része benne.

Le kellett győzniük magukban is a félelmet, és az ápolási igazgató elárulta, hogy eleinte ez volt a legnagyobb kihívás. Elhinni, hogy a védőruha megvéd, bátorságot gyűjteni, hogy be merjenek lépni a kórtermekbe.

A vége felé már a legmondások azok, amivel a legnehezebben birkóztak meg: a munka került előtérbe, a család pedig háttérbe szorult.

Az ország legtöbb kórházához hasonlóan az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben is csökkennek a kórházban ápoltak száma.

Több mint egy év után megállhatnak és fellélegezhetnek a dolgozók, újra gondolkozhatnak azon, hogy mikor vegyék ki a szabadságukat, a Korányiban pedig folyosókat is lezártak. Ágyszámot csökkenthettek a covid osztályokon is, Gróf Kinga pedig bízik benne, hogy már nem kerül sor az a számuk visszanövelésére.

Végezetül arról is beszélt, hogy már a járvány előtt is nehéz volt az ápolók beosztásával zsonglőrködni, hogy minden időben meglegyen a megfelelő létszám, a koronavírus járvány következtében ez a sérülékeny rendszer tagadhatatlanul megremegett.

Gyakorlatilag ugyanannyi beteg ellátásához dupla annyi ápolóra volt szükség

— mesélte.

Többek között további ápolókra volt szükség már csak azért is, hogy a védőruhából kihámozzák a munkatársaikat.

Ez is volt az oka annak, hogy a Korányi Pulmonológiai Intézet az elsők között volt, ahova dolgozókat kellett vezényelni.

Akadt olyan, aki kiprovokálta a visszaküldését, de a többség vállalta az áldozatot a betegek érdekében.

Valódi Hírek