Indiában rekordsokan, több mint 4 ezren haltak bele a koronavírusba egyetlen nap alatt

Az ázsiai országban hetek múlva várható a járvány tetőzése.

Indiában rekordot döntött a napi halálesetek száma: 4187-en vesztették életüket és 401 078-an fertőződtek meg koronavírussal az elmúlt 24 órában – közölte az újdelhi egészségügyi minisztérium szombaton.

A koronavírus-járvány kitörése óta ez volt az első alkalom, hogy a napi áldozatok száma meghaladta a négyezret az országban.

Az újonnan regisztrált fertőzöttek száma harmadik napja haladja meg a 400 ezret,

május 7-én 401 326 új fertőzöttet jelentettek.

Az 1,3 milliárd lakosú Indiának így eddig 21 892 676 fertőzöttje és 238 270 halálos áldozata van a koronavírusnak.

A nemzetközi segítség ellenére a

betegek sokszor a túlterhelt kórházak kapujában halnak meg.

Szakértők szerint pedig a java még hátravan, a járvány tetőzése ugyanis csak néhány hét múlva várható.

A rekordmagas számok ellenére a szövetségi kormány továbbra sem akar országos vesztegzárat elrendelni. Az ország egyes részein így többek között a fővárost, Újdelhit május 10-ig lezárták, a délnyugati Keralában szombattól egy hétig tartó karantént hirdettek, Karnátakát pedig hétfőn zárják le két hétre.

A január 16-án kezdődött indiai oltási kampány egyelőre lassabban halad a vártnál: a legutóbbi jelentés szerint 167 346 544-en kapták meg a Covishield és Covaxin koronavírus elleni vakcina első adagját, május 1-én pedig az orosz Szputnyik V is megérkezett az országba.

A második oltásukat több mint 31,5 millióan kapták meg, így a teljes lakosság mindössze kb. 2,3 százalékánál áll fent valamilyen szintű védettség.

(Népszava nyomán)

Kapcsolódó cikkünk:

https://nyugatifeny.hu/2021/04/24/indiaban-elszabadult-a-pokoli-jarvanyhelyzet-harom-nap-alatt-csaknem-egymillio-fertozottet-talaltak