Indiában elszabadult a pokoli járványhelyzet: Három nap alatt csaknem egymillió új fertőzöttet találtak

Az ország már önmagában képes befolyásolni a globális járványgörbét.

Három nap leforgása alatt közel egymillió új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Indiában – írja a BBC. Az országban csak szombaton

346,786-tal emelkedett a fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen már több mint 16,6 millió a beazonosított fertőzöttek száma. Legutóbb egyetlen nap alatt 2624-en haltak bele a fertőzésbe, az áldozatok száma így már a 190 ezerhez közelít.

Az indiai fertőzöttségi rekord azonban nemcsak az ország járványgörbéjét dobta meg exponenciálisan, emiatt ugyanis már globálisan is csúcsokat jelentenek az új koronavírus-fertőzöttek számában.

India ugyanis gyakorlatilag ott tart, hogy

a napi több mint 300 ezer új fertőzöttel most már egymaga is képes befolyásolni a globális járványgörbét.

A nagyon súlyos járványhelyzet ugyanakkor elképesztő terhelést ró az indiai egészségügyi rendszerre. A BBC arról ír, Újdelhiben -, ahol szombaton az eddigi legtöbben, 348-an haltak meg koronavírusban – a kórházakban leginkább az oxigénhiány jelenti a legnagyobb problémát.

Van olyan intézmény, ahol több mint 20 lélegeztetésre szoruló fertőzött beteg halt meg azért, mert a kórházban elfogyott az oxigén.

Az oxigén mellett a kórházak több mint kétharmadában szabad ágy sincs a koronavírusos betegek számára, ezért a fertőzöttek betegeknek azt tanácsolták, hogy inkább maradjanak otthon. Azaz az egészségügyi ellátórendszer már nemhogy megfelelő, de lassan semmilyen ellátást nem tud nyújtani sokaknak, miközben a járvány továbbra is intenzív felszálló ágban van.

Az indiai járványhelyzet főként az elmúlt két hónap során, a duplán mutálódott (friss beszámolók már tripláról is írnak) vírusvariáns miatt vált ennyire aggasztóvá.

Korábban mi is írtunk arról, hogy az ország második legnagyobb népességű államában, Mahárástrában, ahol januárban először mutatták ki a vírus B.1.617 nevű variánsát,

a helyi kutatók szerint a megbetegedések már több mint 60 százalékát az új mutáns okozza, márciusban ez a szám még csupán 15-20 százalék volt.

Ugyanakkor azt, hogy a járvány ennyire elszabadulhatott az országban az is okozta, hogy a kormányzat olyannyira későn hozta meg a megfelelő intézkedéseket, hogy Narendra Modi miniszterelnök az áprilisi helyhatósági választások előtt is a szigorítások helyett tovább lazított a járványügyi intézkedéseken.

Így Indiában még alig néhány héttel ezelőtt is lehetett tömegrendezvényeket, esküvőket és több százezer fős vallási fesztiválokat tartani.

Szakértők szerint ezért az is egyre biztosabbnak tűnik, hogy az újabb járványhullámot az új mutáns félrekezelése indította el, de még arra sincs egyértelmű bizonyíték, hogy esetleg a további variánsok rontottak-e a helyzeten, ahogy a fertőzöttek valós száma sem ismert.

Az indiai járványhelyzet valós képe – így a fertőzöttek, a vírusmutánsok száma és komolysága – ugyanakkor nem ismert, ezért az is kérdéses, hogy ez milyen hatással lesz a globális járványhelyzetre.

Így nem csoda, hogy számos ország vörös listára tette Indiát. Ugyanakkor félő, hogy a lépés elkésett és az egyelőre ismeretlen indiai vírusmutánsok akár már több országban is megjelentek.

A nemrég felfedezett triplamutáns kapcsán pedig különösen az lenne aggasztó hír, ha bizonyosságot nyerne, hogy az képes bizonyos vakcinák kicselezésére, hiszen ha egy ilyen mutáns elterjed a világban, akkor az a válságból való kiutat és az oltások által elérhető nyájimmunitást is megkérdőjelezi.

Főként úgy, hogy Indiában mindeddig a lakosság mindössze 10 százaléka kapta meg a vírus elleni védőoltást.

(BBC/NDTV/Portfolio nyomán)

(Kiemelt kép: India Today)

Valódi Hírek