Kiderült: A kormány egy ravasz megoldással elintézte, hogy ne lehessen népszavazást indítani a Fudan egyetemről

Kiemelt beruházás lesz belőle, így nem indítható referendum.

“Ha ilyen előterjesztés érkezik, akkor a kormány készen áll arra, hogy kiemelt beruházássá nyilvánítsa a Fudan megépítését”

– mondta Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányinfón arra a kérdésre, hogy kész-e a kormány kiemelt fejlesztéssé nyilvánítani a Budapesten épülő Fudan Egyetem beruházását. Gulyás hozzátette azt is, hogy a Diákváros és a kínai egyetem kampusza is meg fog épülni a fővárosban.

„Azaz, lesznek kollégiumi férőhelyek, és lesz egy olyan egyetem, ami a világ 34. legjobb egyeteme” – jelentette ki a miniszter.

Az ATV ezt követően arról érdeklődött a Palkovics László innovációs miniszternél, hogy a két projektért – a Fudanért és a Diákvárosért – felelős kormánybiztosként kezdeményezi-e, hogy a kormány kiemelt fejlesztési beruházássá nyilvánítsa a Fudan Egyetem építését.

Palkovics a kérdésre azt válaszolta:

„Igen”.

A miniszter válasza ugyanakkor azt is jelenti, hogy ezzel a lépéssel a kormány megakadályozhatja azt, hogy Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester és Karácsony Gergely főpolgármester helyi népszavazást kezdeményezzenek a kínai hitelből és kínai alapanyagokból épülő Fudan egyetemről. Azaz eszerint érdemben nem tudják befolyásolni a kínai egyetem megépítését a Diákvárosban.

A kormány által kiemelt feljesztésűnek nyilvánított beruházások esetében ugyanis nem lehet referendumot kiírni.

Baranyi április közepén jelentette be, hogy helyi népszavazásokat kezdeményez Fudan Egyetem Ferencvárosban épülő kampuszának ügyében.

A 13 hektáros területnek ugyanis, ahol megépülne a Fudan Egyetem, több mint a fele Ferencváros tulajdonában van és a Főváros is rendelkezik némi ingatlantulajdonnal. A budapestiek és ferencvárosiak beleegyezése nélkül azonban Karácsony és Baranyi nem akarták átadni a területeket, ezért akartak helyi népszavazást kezdeményezni róla.

A IX. kerület polgármestere emellett felemlegette azt is, hogy a 2019-es önkormányzati választások után Orbán Viktor még arról beszélt, hogy

„nem kíván olyan fejlesztéseket végrehajtani Budapesten, amit Budapest felelős vezetői nem akarnak”.

Ezt követően létre is jött a Budapesti Közfejlesztések Tanácsa, ahol a Kormány által tervezett nagyberuházásokról születnek a Fővárossal közös döntések. A Fudan Egyetem ügyében viszont Baranyi szerint nem született közös döntés, a beruházás részleteit, így a helyszínt, a finanszírozási konstrukciót pedig titkolja a kormány.

Kapcsolódó cikkünk:

https://nyugatifeny.hu/2021/05/06/a-fovarosiak-90-szazaleka-elutasitja-a-kinai-spiclikepzo-megepuleset-de-a-kormany-kicselezi-oket

Valódi Hírek