Kormányinfó: Gulyás elárulta, kié a felelősség, ha a kínai vakcinák nem bizonyulnak elég hatékonynak

Dobrev Klára miniszterelnök-jelöltségéről is elmondta a véleményét.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki Kormányinfón elmondta: a kormány szerdán újra a vírushelyzetről tárgyalt, és megállapították, hogy négy hét alatt közel kétmillió oltást adtak be, a harmadik hullámot pedig sikerült megtörni. Kijelentette:

A járványügyi korlátozások a védettséggel nem rendelkezőknek augusztusig biztosan fennmaradnak.

Így akiknek nincs védettségi igazolványa, az augusztusig biztosan nem mehet moziba, színházba, étterem belső tereibe, szállodákba vagy sporteseményekre.

A héten 330.000 adag Pfizer érkezik, a jövő héttől pedig jönnek azok a további szállítmányok, amelyeket első dózisként be lehet adni.

Közölte, hogy az összes regisztrált 80 százalékát beoltottak.

„Az oltóanyagokkal kapcsolatos nemzetközi vitákban felismerhetjük, hogy komoly üzleti és politikai érdekek állnak a szakmainak álcázott vélemények mögött, de Magyarországon minden oltóanyag biztonságos és hatékony”

— mondta.

Az oltásellenességnek szerinte két formája van: az, ha valaki az oltóanyagok valamelyikével szemben kelt bizonytalanságot, ebben a baloldal élen jár álláspontja szerint. A másik felfogás általánosan utasítja el az oltást, de mind a kettő emberéleteket követelhet.

Péntek óta Magyarországra külföldről belépő személy mentesül a karantén alól, ha van védettségi igazolványa, de csütörtöktől a 18 alattiak is beléphetnek, ha a felnőtt kísérő rendelkezik az igazolvánnyal.

Elmondta, hogy a védettségi igazolványok elismeréséről nemzetközi vita van, de Magyarország arra törekszik, hogy minél több országgal tudjon kétoldalú megállapodást kötni. Az utazás szempontjából csak az számít, hogy ki van beoltva, a vakcina típusa mindegy ezeknél az országoknál.

A déli államok közül mindenki egyértelművé tette, hogy a nyári hónapokra

mindenkit be fog engedni, aki bármelyik vakcinával oltva van.

Az a félelem Gulyás szerint alaptalan, hogy keleti vakcinák miatt nem fognak tudni utazni az emberek.

A kormány benyújtotta kedden a költségvetést, erről Varga Mihály adott tájékoztatást. A kormány egyik legfontosabb célja a dinamikus gazdasági növekedés. Gulyás szerint az idei év végére érhetjük el azt a szintet, ahol a járvány kitörésekor voltunk, azt szeretnék, ha a növekedés folytatódna.

5,2 százalékos növekedéssel számolnak, de ennél még jobban is alakulhat — véli Gulyás Gergely. A hiánycél 5,96 százalékos.

Magyarország takarékos, a jövőt felélni nem kívánó gazdaságpolitikája szerinte bevált, így az államadósság növekedése nem vezet tragikus következményekhez. Elmondása szerint Magyarország 17-18 százalékkal mérsékelte az államadósságot 2010-2020 között.

Az EU-s átlagadósság 90 százalék feletti, az országok többségében radikálisan növekszik szerinte, mi pedig a járvány alatt működésben tudtuk tartani a gazdaságot.

A gazdaság újraindítása mellett a családok támogatására jut kiemelt figyelem, a 13. havi nyugdíj visszaépítése folyik. A 25 év alatti fiatalok adómentességének forrásait is tartalmazza a jövő évi költségvetés, és munkahelyteremtésre is vannak források.

Jelenleg 2300 milliárdos újraindítási alap áll rendelkezésre.

A normalitáshoz való visszatérés Magyarországon a gazdaság területén is be fog indulni.

Egy adatot emelt még ki: szerinte az egészségügyben is sikerült új korszakot nyitni, fontos változtatásokat fogadtak el, megszüntették a hálapénzt, ennek következtében 769 milliárd forinttal több forrás áll az egészségügy rendelkezésére.

A kormány döntött az önkormányzatok támogatásáról is: a korábbi döntés értelmében jelentős adócsökkentést hajtottak végre, ami a kkv-kat érintette kedvezően.

A munkanélküliségi adatok Gulyás szerint Európában az egyik legjobban alakulnak a járvány ellenére is, mert a kkv-kat ekkora forrásokkal támogatták. Az önkormányzatoknál ez jelentett ugyan kiesést, de ők tárgyaltak mindenkivel, és kárpótolták őket arányosan és méltányosan.

Semmilyen politikai motivációja ezeknek a döntéseknek nem volt.

— mondta a miniszter.

„Azt szeretnénk, ha az önkormányzati világ is megerősödve kerülne ki a járványhelyzetből.”

— fogalmazott, hozzátéve, hogy úgy gondolják: az összefogás ezen a területen létrejött.

Eztuán a kérdések következtek. A köztelevízió kérdésére válaszolva Gulyás azt mondta, hogy

amikor azt mondják, hogy a baloldal oltásellenes, akkor azokra a politikai kezdeményezésekre gondolnak, mint például a most is Parlament előtt levő határozati javaslat.

„Ez betiltaná az adatok szerint a leghatékonyabb Szputnyikot és a kiváló Sinopharmot”

— fogalmazott Gulyás. Szerinte azért állunk ennyi jól az oltási versenyben, mert 1.800.000 keleti vakcinát adtunk be első oltásként.

Elmondta: büszkék lehetünk arra, hogy Magyarország nem várt az unióra a vakcinabeszerzés tekintetében, és sajnálják, hogy a baloldal nem az oltás felvételére biztat, hanem „politikai és üzleti érdekeket szolgál”.

Szerinte az unióból nekünk járó pénzeket nem érdemes támogatásként felfogni, ezek azért illetik meg az országot, mert a közös piachoz csatlakoztunk. Ez nem könyöradomány, hanem jár nekünk, és Európának is megéri.

Dobrev Klára miniszterelnök-jelöltségéről nincs véleménye a kormánynak, Gulyás személyes véleménye az, hogy érdemben úgyis Gyurcsány Ferenc lesz a jelölt.

Az RTL megkérdezte, hogy a Sinopharmmal tervezik-e a harmadik oltás beadását, illetve kié a felelősség, ha nem nyújtanak megfelelő védelmet? Gulyás erre azt felelte:

Az elmúlt három hétben a Sinopharmmal és a Pfizerrel kapcsolatban is felmerült a harmadik oltás szükségességének lehetősége, de ezek minden alapot nélkülöző állítások.

Ezek a vakcinák védettséget nyújtanak, az Semmelweis Egyetem vizsgálata ezt egyértelművé teszi.

A halálozásokkal kapcsolatban elmondta, ha a többlethalálozásokat nézzük, nem állunk olyan rosszul a halálozási statisztikákban. Szerinte a halálozások abszolút számában az okoz komoly eltéréseket, hogy máshogy vezetik a statisztikákat a különböző országokban.

Az egyetemek alapítványokba szervezésével kapcsolatban Gulyás elmondta: Nemzeti szemléletű kurátorokat kérnek fel az alapítványok kuratóriumaiba. Megerősítette, hogy céljuk a magyar tudomány színe-javát képviseltetni ezekben az alapítványokban.

Karácsony Gergelyről azt mondta: arra használja fel a főpolgármesterséget, hogy miniszterelnök legyen. Gulyás szerint Karácsony hivatalba lépése óta több hajléktalan, több dugó és több szemét van a fővárosban, mint Tarlós István idején. Jó lenne, ha a főpolgármester ezekkel a komoly problémákkal is foglalkozna – mondta Gulyás Gergely.

Valódi Hírek