Esély sincs tartani az Orbán által megrendelt oltási tempót — Megint belógatja a kormány a Pfizer-csalit?

Nem nagyon van más lehetőségük.

Az enyhítéseket a kormány az oltottsági számokhoz kötötte, noha tudható, hogy teljes védettség csak a második oltás után 10-04 nappal alakul ki. Ennek ellenére 4 millió beoltottnál rengeteg szolgáltatás igénybe vételét újra lehetővé tette a kormány, amelyek közül többnél az úgynevezett „védettségi igazolvány” felmutatása szükséges.

Többen is rámutattak, hogy a múlt pénteki Pfizer-csalit azért lógatta be Orbán Viktor, mert anélkül nem lett volna meg a 4 millió beoltott, így a szombati Fradi-meccset nem lehetett volna megnyitni a szurkolók számára.

A kormány mindemellett azt ígéri, hogy 6-7 millió beoltottnál kint leszünk a vízből: ennek a számnak az elérését május végére várják.

Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, napi 150.000 vakcinát kellene eloltani két hét alatt, azonban a múlt pénteki Pfizer-roham után az oltások beadásának tempója jelentősen lassult — hívja fel a figyelmet a Telex.

Május 1-jén Orbán azt mondta, hogy

„vakcina van, beoltani képesek mindenkit, a siker csak azon múlik, hogy jelentkeznek-e az emberek”.

Jelenleg a regisztráltak száma azonban csupán 4,7 millió (legalább egy oltást közülük 80 százalék kapott a mai napig a koronavirus.gov.hu adatai szerint), ebből pedig nehezen lesz 7 millió beoltott nyár elejére.

A május 6-i adatok szerint

szerdán mindössze 29 341 első dózist adtak be, ez pedig már egy akkora elmaradást jelent, amit nehéz lesz behozni, ha tartani akarja az eredeti tervet a kormány.

Ezen, úgy tűnik, az sem segít, hogy már nem csak Sinopharmra (ami jellemzően a kutyának sem kell), hanem AstraZenecára és Szputnyik V-re is lehet online időpontot foglalni.

Május hónapban jelentős mennyiségű Pfizer vakcina érkezik az országba. A nyugati vakcinák érkezéséről eddig nem igazán tudósított a kormánymédia, jellemzően a keletről érkező szállítmányokat üdvözölték látványos videókban és propagandaanyagokban.

Kedden azonban tőle szokatlan módon Szijjártó Péter hangos sajtótájékoztatót tartott a Pfizer Magyarország ügyvezető igazgatójával közösen, amelyben elmondta:

kedden a 20. Pfizer-szállítmány érkezett Magyarországra, ez összesen 334 ezer oltóanyagot jelent, ezzel együtt

ez idáig 2,8 millió adag oltás érkezett a gyártótól hazánkba.

Szijjártó azt is közölte, hogy eddig ez a gyártó küldte az országba a legtöbb vakcinát. Hozzátette: a második negyedévben Magyarországra 4,6 millió adag vakcina érkezik a Pfizertől.

A kormány kommunikációjának hirtelen pálfordulása azt sejteti, hogy noha a Pfizer vakcinákból jelentős mennyiséget különítettek el a 16-18 évesek számára, talán rájöttek, hogy csak a keleti vakcinákat erőszakolni a lakosságra nem túl kifizetődő, hiszen azokat jellemzően az oltáspártiak is elutasítják.

Várhatjuk tehát a nagy bejelentést, hogy a Pfizer-szállítmányokat mikor szabadítják fel az online időpontot foglalók számára a múlt hét péntekhez hasonlóan.

Ellenkező esetben ugyanis gyakorlatilag semmi esély nincs arra, hogy az Orbán által előirányzott oltási tempót tartani tudjuk.

 

Valódi Hírek