A kormány már dolgozik azon, hogy megszívassák azokat, akik nem mennek el a második oltásra

A védettségi igazolvány érvényességét veszítheti, ha valaki nem adatja be magának a második oltást.

Az elmúlt időszakban az operatív törzs sajtótájékoztaóin többször is hallhattuk, hogy Müller Cecília országos tiszti főorvos azt hangsúlyozta, mindenkit arra kérnek, hogy mindenképpen vegyék fel a második adag védőoltást is.

Az, hogy a tiszti főorvos többször is kiemelte a második oltások fontosságát a napi sajtótájékoztatókon ugyanakkor nem lehet véletlen, a hvg.hu ugyanis arról értesült, hogy egyre többek akadnak olyanok, akik azt követően, hogy megkapták az első adag koronavírus elleni vakcinájukat,

a második dózist már nem veszik fel.

A második oltás elbliccelése mögött a lap szerint több ok is állhat: van, aki azért hagyja ki a másodikat, mert csak a védettségi igazolvány biztosította többletjogok miatt kérte a vakcinát, így miután már az első adag után megkapja a plasztikkárrtyát, a másodikra már nem megy el.

Akadnak viszont olyanok is, akik nem az oltási igazolványra hajtanak, hanem sokkal inkább a védőoltás mellékhatásaitól tartanak, míg sokan önhibájukon kívül nem jutnak el a második időpontra.

A második oltás kihagyása ugyanakkor több kockázattal is járhat:

egyrészt a szervezetben nem alakul ki megfelelő mennyiségű ellenanyag, így nem lesznek megfelelő mértékben védettek a koronavírus-fertőzés ellen.

Másrészt Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányinfón arról is beszélt, a problémát olyannyira komolyan veszi a kormány, hogy már dolgoznak egy olyan előterjesztésen, amely kimondaná:

az igazolvány érvényességét veszíti, ha valaki nem adatja be magának a második oltást.

Gulyás konkrét adatokat nem árult el arról, hogy hányan nem vették fel a második adag vakcinát, ahogy részleteket sem közölt a készülő előterjesztésről. A HVG szerint viszont a művelet egyáltalán nem bonyolult: a plasztikkártyán lévő QR-kód leolvasása után ugyanis az EESZT rendszerében az első oltás dátumán kívül a kártya érvényességét is külön jelzik.

Így a kormány megoldása az lehet, hogy

ha valaki nem megy el a második oltásra, az informatikai rendszerben ezt jelzik, és érvénytelenné válik a kártya.

Az előterjesztésben pedig a kormány szabályozhatja azt is, hogy azokon a helyeken, ahova csak az igazolvánnyal lehet belépni, nem lesz elég felmutatni a kártyát, hanem a rendszerben is ellenőrizni kell az érvényességüket. Az viszont egyelőre kérdéses, hogy a kisebb helyeken mennyire tartanák ezt be.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek