Tömeges tiltakozás: 85 ezren követelik Orbántól, hogy vonja vissza az életveszélyes döntését

Így is lehet tüntetni.

Az ADOM Diákmozgalom (a korábbi Független Diákparlament) április elején felhívást tett közzé, amelyben az április 19-én kezdődő jelenléti oktatás ellen kérik a diákok, szülők és tanárok összefogását — erről mi is beszámoltunk.

Öt napja egy petíciót is indítottak, amelyben a jelenléti oktatás kötelező jellegének megszüntetését követelik a kormánytól.

Szerdán a mozgalom közleményben jelezte, hogy már 85.000 ember írta alá az 5 napja indított petíciót.

Az aláírók a következőket követelik a kormánytól:

  • NE legyen kötelező a jelenléti oktatás!
  • Fogadják el a szülői igazolást érvényesnek a tanév végéig, és ne számítson bele a 250 óra hiányzásba, ha a diák a vírushelyzet miatt nem szeretné veszélynek kitenni magát és családját!
  • Hadd döntsék el a diákok, tanárok, szülők az igazgatóval együtt, hogy kinyisson-e az iskola arra az 5 hétre vagy sem! Szülessen helyi döntés arról, hogy milyen formában szeretnék folytatni az oktatást!

„A rohamos ütemben növekvő aláírásokból látszik, hogy mekkora igény lenne az online oktatás folytatására. Két nappal ezelőtt 20 ezerrel, tegnap 30 ezerrel nőtt az aláírások száma. A kezdeményezést diákok indították, de támogatják tanárok, szülők és nagyszülők is a kezdeményezést.”

— írták. Jelezték, hogy a kéréseiket indokolttá teszi az indiai variáns közeledte és az oltási tervben szereplő következetlenség, miszerint a 16-18 év közötti diákok csak május 10-től kaphatnának oltást, ami egybeesik a tervezett iskolanyitással.

Eközben a napi halálesetek még mindig jóval 100 fölött vannak, valamint sokak még csak az első dózist kapták meg, ami

nem elegendő ahhoz, hogy kialakuljon a teljes védettség.

„Őszintén reméljük, hogy ilyen sok aláírót nem hagy figyelmen kívül a kormány, akik nem az iskolák zárva tartását, hanem a nyitás döntésének helyi szintre való kiszervezését szorgalmazzák. Továbbá azokat az iskolaigazgatókat (mint korábban az ELTE Apáczai Gimnázium igazgatóját) sem fogja megbüntetni, akik a saját lelkiismeretükre hallgatva bezárják az intézményt.”

— zárták a közleményt.

 

Valódi Hírek