Kósa Lajos mindenkinél jobban elmagyarázta, mi volt a gond a kormány hazug vakcinatáblázatával (+videó)

Összefoglalta táblázatot ért kritikák lényegét.

„(…) a vírusszkeptikusok felháborítóan primitív statisztikákkal állnak elő. Összeméricskélik a különböző vakcinák hatását anélkül, hogy sztenderdizálnák az adatokat.

Hát, az úgy nem mond semmit.

Hiszen az egyik típusú oltóanyaggal a 65 év feletti, más krónikus betegséggel is kezelt betegeket oltjuk, a másikkal a 40 év felettieket, akik egészségesek, akkor a két adatbázis nem vethető össze, teljesen nyilvánvaló. Tehát olyan sarlatánságok vannak a baloldali elemzők között…”

– mondta Kósa Lajos fideszes képviselő a Debreceni Televíziónak adott interjújában, amikor a baloldali oltásellenesek érveit próbálta megcáfolni.

Kósa ugyanakkor ezzel az állításával éppen azokat a kritikákat foglalta össze, amelyek az elmúlt napokban jelentek meg azzal a vakcinatáblázattal kapcsolatosan, amit a kormány adott közre azzal a céllal, hogy bemutassa, a különböző, Magyarországon használatos oltások után hányan fertőződtek és haltak meg.

Illetve a kormány azt is bizonyítani próbálta, hogy „a Pfizer-BioNTech-vakcinával történő oltás után többen betegedtek meg, és kétszer annyian haltak meg, mint a Sinopharm-vakcina után”.

A táblázattal kapcsolatban megszólaló szakértők, így többek között Karikó Katalin biokémikus és a Magyar Orvosi Kamara (MOK) is viszont éppen azokat az érveket sorolták fel, amelyeket az interjúja során Kósa is megfogalmazott: így azt, hogy a táblázat tudománytalan és értelmezhetetlen. A kormány viszont azóta sem javította vagy egészített ki ezt a táblázatot.

Az interjú során a képviselőt kérdezték a kínai vakcina hatékonyságáról is, így elmondta, szerinte a Sinopharm nagyobb védettséget ad, mint az oltóanyagok átlaga, és ezt az állítását azzal támasztotta alá, hogy úgy tudja, a kínai vakcinát az Európai Unió különböző szakosított szervezetei mérik.

„Figyelik az összes ország oltási tapasztalatát, figyelik az oltások hatékonyságát, és ezeket megkapja az operatív törzs is. Egyébként ezeket az operatív törzs honlapján el lehet érni”

– jelentette ki Kósa.

Holott a kormányzati tájékoztató honlapon olyan adat, amely a kínai vakcina hatékonyságát mutatná be, nem elérhető. Illetve nem tudni arról sem, hogy az EU mérné a tagállamok közül csak Magyarországon használatos Sinopharm hatékonyságát és az ezzel kapcsolatos tapasztalatokat.

(444.hu nyomán)

Valódi Hírek