Kásler beismerte: Volt olyan intenzív osztály, ahol a fertőzöttek 80 százaléka meghalt

Eddig próbálták titkolni az adatokat.

Interjút adott kedden Kásler Miklós a Spirit FM Exkluzív Novák Andrással című műsorában. Az emberierőforrás-miniszter a magyar járványhelyzetről beszélt.

A politikus elmondta, hogy Európába is megérkezett a jelentős veszélyt okozó indiai mutáns. Ezt a vírusváltozatot már Ausztriában is azonosították, és bizonyos abban, hogy nem fog megállni az országhatároknál.

A legaggasztóbbnak azt tartja, hogy

a vártnál súlyosabb lefolyású betegséget okozhat a vírusvariáns,

emellett azt sem tudni, a vakcinák milyen védelmet nyújtanak vele szemben. Egyelőre biztatónak tartja a jelenlegi járványhelyzetet, ugyanis a koronavírus reprodukciós rátája 0,76%-os, azaz kevesebb mint egy embernek adja át a vírust egy fertőzött.

A miniszter kifejtette, a kormány célja, hogy az országban 7 millió ember beoltsa magát. Hozzátette, fontos, hogy a 12 és 18 év közöttiek oltása is megkezdődjön a cél elérése érdekében.

A Pfizer esetében a vizsgálatok elértek a harmadik fázisba a 12 és 16 év közöttiek oltása esetén, és rövidesen kiértékelhetik az eredményeket. A 16 és 18 év közöttiek oltása pedig már a jövő héten megkezdődhet, ugyanis velük kapcsolatban már lezárultak a klinikai vizsgálatok.

Arról is beszámolt, hogy a fertőzöttek száma kilencszer magasabb volt a járvány második hulláma esetén, mint az elsőnél, a harmadik során pedig a megelőzőhöz képest 160%-kal volt magasabb az esetszám.

Kásler Miklós a kórházi látogatásai során megélt tapasztalatait is megosztotta. Elmondta, egyre fiatalabbak kerülnek súlyos állapotban kórházba, és mivel célzott terápia helyett csak tüneti kezelés van, sokszor előfordul, hogy nem tudják meggyógyítani a betegeket.

Volt olyan kórház, ahol az intenzív osztályon lévők 80 százalékát elveszítették,

máshol ez csak 50 százalék volt” — fejtette ki. Kiemelte, hogy ez a helyzet a dolgozóknál lelki krízist eredményezett, amelyet szerinte nem lehet egyetlen éjszaka alatt kiheverni.

Én fogom őket küldeni. És már azon gondolkodom, hogy lehetne szabadságra, pihenésre valami továbbit, valami extrát kínálni” — mondta a kórházi dolgozók nyári szabadságolásával kapcsolatban.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy betörtek a miniszter üresen álló sárvári házába. Ezt a hírt a műsorban

megerősítette, és hozzátette, hogy semmit nem vittek el, azonban a szekrényeit átkutatták a betörők.

(atv.hu nyomán)

Valódi Hírek