Hátborzongató adatok: Így nőtt a halálozások száma a középkorúaknál ősz óta (+grafikon)

Ilyenre nem volt példa az elmúlt évtizedekben.

A koronavírus-járvány második és harmadik hullámában

jelentősen nőtt a halálozások száma a 35 és 44 éves korosztály körében.

Ez Vitrai József népegészségügyi szakértő elemzéséből derült ki.

A szakember elmondta, hogy a járvány jelenlegi és előző hullámában kiemelkedően magas volt a halálozások száma ezen korcsoport esetén. Ennek elsődleges oka a járvány miatti többlethalálozás, amelyet a fertőzések okozhattak.

Vitrai kifejezte, hogy áprilisig 15.872 fő volt a járvány okozta közvetlen többlethalálozás. A 65 és 74 év közötti korcsoportban ez idő alatt 18%-kal többen haltak meg, mint korábban,

a 35 és 44 évesek között pedig szintén megdöbbentően magas, 11%-os volt ez az arány.

Ebből arra következtet a szakértő, hogy nem csupán a veszélyeztetettebb, rosszabb kilátású korosztályokra jelent veszélyt a járvány. Szerinte ezt csak akkor lehetne kimondani, ha csupán a 75 év feletti korosztály esetén látnánk hasonló tendenciát.

Érdekesség, hogy a kutató szerint január 24. és február 21. között a vártnál kevesebben hunytak el. Vitrai elmondta, a 27 ezer, a járvány miatt jelentett halálozás kétharmadát okozta a koronavírus, a többi esetben viszont egyébként is meghaltak volna a fertőzöttek — más okok miatt.

A kutató elmondta, hogy sok szempontot érdemes megvizsgálni a halálozások számbavételekor. Szerinte a társadalom korcsoportonkénti összetételét is figyelni kell, ugyanis minél több az idős, annál magasabb a halálozások száma.

Adatok: Vitrai József. Grafikon: Népszava

A népesség összetételét figyelembe véve előre ki lehet számítani a várható halálozások számát. Az ábra megmutatja, hogy az elmúlt öt évben várható halálozáshoz képest magasabb volt a ténylegesen elhunytak száma tavaly tavasszal, a járvány kezdetén. Ez a szám nyáron lecsökkent, majd ősztől jelentősen megemelkedett ez a szám.

Januárra a mutató nulla alá esett, majd

a harmadik hullám csúcsán ismét jelentős többlethalálozásról beszélhetünk.

Érdekesség, hogy a nemek tekintetében is releváns eltérések mutatkoznak.

Azon férfiak, akik megérték a 70. életévüket, ellenállóbbnak mutatkoztak a hasonló korú nőkkel szemben. Ezáltal az is látszik, hogy az idősebb nők esetén beszélhetünk a járvány miatti legjelentősebb veszteségekről.

(Népszava nyomán)

Valódi Hírek