Müller Cecília: A koronavírus velünk van, holnaptól a tajszám nélküli itt élő külföldieket is oltják

Nem lanyhulhat a figyelmünk.

4 073 149-en kapták meg az első adag védőoltásukat, ez lehetővé tette azt, hogy a járványügyi adatok tendenciózusan javuljanak — mondta Müller Cecília az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján.

Az országos tisztifőorvos kiemelte, hogy

egyre kevesebb beteg esetében súlyos lefolyású a fertőzés.

Müller hangsúlyozta, hogy a járvány nem zajlott le, a koronavírus továbbra is itt velünk van. Kedden érkezik több mint 300 ezer Pfizer-vakcina, ennek egy része a második oltásra van félretéve. Az érettségiztető pedagógusokat szombatra hívják be a második oltásukra.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a Janssen vakcinákat is használják, ezekkel oltóbuszokon oltanak.

Elmondta, hogy a 16-18 évesek már regisztrálhatnak a védőoltásra, a május 10-i hetet követően kezdik el oltani őket.

A szennyvízben mért koronavírus örökítőanyaga a tisztifőorvos elmondása szerint a csökkenést követően stagnál. Budapesten, Debrecenben és Szolnokon enyhe emelkedést mértek a szennyvizekben, míg Egerben, Kaposváron, Pécsett, Székesfehérváron és Tatabányán enyhe csökkenést tapasztalnak. Hozzátette:

országosan a csökkenés megállt, stagnáló állapotot mutattak ki.

A magyarok 42 százaléka megkapta már legalább az első oltását, de nem lehet itt megállni, ezért Müller mindenkit arra biztat, hogy regisztráljon.

Holnaptól lehetőség nyílik az oltásra

tajszám nélküli Magyarországon élő külföldiek számára is.

A 16-18 éviek után remélik, hogy a még fiatalabbak számára is elérhetők lesznek a vakcinák, hiszen úgy értesültek, hogy a 12-15 év közötti korosztályokra is engedélyezteti a vakcináját a Pfizer.

 

Valódi Hírek