A WHO európai vezetője kritizálta a magyar járványkezelést: Nem az oltások számához kell kötni a lazítást

Szuperfertőző tömeg alakulhatott ki a szombati Fradi meccsen.

Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója a hvg.hu-nak nyilatkozott a magyarországi járvány elleni védekezésről.

Beszél arról, hogy még nem győztük le a Covid–19-et, és az új variánsok is kihívások elé állítanak minket.

A már megjelent védőoltások javították a betegség elleni eszköztárunkat, de nem helyettesíthetik a már kipróbált módszereket: fizikai távolságtartás, a maszkok, a kézhigiénia, a belső terek átszellőztetése, a nyomon követés, a tesztelés, a kontaktkutatás, az izoláció és a karantén.

Csak akkor tudjuk megállítani a vírust, ha az összes fegyvert bevetjük.

— mondta.

Szerinte hiába dicséretes az, amennyi dózist Magyarországon már beadtak a lakosságnak,

az éberség továbbra is indokolt.

Bármilyen közegészségügyi vagy társadalmi lazításba epidemiológiai és egészségügyi szempontok alapján lehet belekezdeni, nem pedig a lakosságnak beadott oltások száma alapján.

Ennek a vírusnak az ellenőrzés alatt tartása az emberek viselkedésén múlik, ők pedig az egész világon nagy felelősségtudattal viselkedtek

Úgy gondolja, hogy minden beoltottnak kell, hogy legyen hozzáférése egy olyan dokumentumhoz, ami igazolja, hogy megkapta a védőoltását.

Számos ország dolgozik azon, hogy az egyének a Covidról szóló információkat szabványos és összehangolt módon összesítse.

Kifejtette, hogy a tömeges összejövetelek szuperfertőző eseménnyé válhatnak, így amíg jelen van a közösségi terjedés,

a nagy tömegesemények (pl. focimeccs) jelentős kockázatot jelentenek.

Azt javasolta, hogy törekedjünk a vírus közösségi terjedésének csökkentésére és oltsunk be minden fokozott kockázatú ember.

Az alacsony fertőzöttségi szint a legjobb módja annak, hogy mindannyian ismét élvezhessük az elmúlt évben elmaradt társadalmi összejöveteleket.

Valódi Hírek