„Nagyon-nagyon aggasztó a helyzet!” — Mindenkit lebeszél az éttermezésről az immunológus

A szakember azon csodálkozna, ha nem jönne negyedik hullám.

„Szeretnék mindenkit lebeszélni, hogy étterembe beüljön” – mondta Lisziewicz Julianna immunológus az ATV Egyenes beszéd című műsorában péntek este.

A szakember elmagyarázta a teljesen nyilvánvalót, miszerint maszkban képtelenség enni, ha azonban akár csak egy fertőzött is van a teremben, akkor mi is megfertőződhetünk.

Ő maga még két héttel a második oltás után sem ajánlja, hogy zárt terű étteremben ebédeljünk, mert egyik vakcina sem nyújt százszázalékos védelmet.

A mozi- és színházlátogatásról elmondta, hogy a vírus két maszkon keresztül senkit nem fog megfertőzni, de ha például popcornevés közben az emberek leveszik a maszkot, és van fertőzött a teremben,

megugrik a valószínűsége, hogy elkapjuk a vírust.

Edzőterembe járást, focimeccs-látogatást csak maszkban javasol a szakember, az uszodában pedig limitálná az egyszerre medencében lévők számát.

Ezeken a szigorú intézkedéseken ő maga csak akkor lazítana, ha a járványügyi adatok jelentős javulásnak indulnának, és már „csak” napi 20-30 áldozatot szedne a járvány.

„Nagyon-nagyon aggasztó helyzet”

— foglalta össze a véleményét az indiai mutánsokkal kapcsolatban. A gyorsan mutálódó indiai variánsok miatt fennállhat szerinte annak is a veszélye, hogy a jelenleg rendelkezésre álló védőoltások kevésbé lesznek hatékonyak az új variánsokkal szemben.

Hozzátette, hogy az indiai mutáns még a brit mutánsnál is agresszívebb, nem csak fertőzőképesebb, de súlyosabb betegséget is okozhat, mivel nem csak a közösségben, de az egyes emberek szervezetében is jobban, nagyobb mennyiségben terjed — mondta.

Lisziewicz nagyon csodálkozna azon, ha az indiai variáns nem okozna Magyarországon is egy negyedik hullámot.

Abban mindenesetre reménykedik, hogy az oltásoknak köszönhetően az újabb hullámok egyre enyhébbek lesznek.

 

Valódi Hírek