Kiderült: A szociális dolgozókat is meg akarja figyeltetni a kormány, őket is kirúgás fenyegeti, ha nem járulnak hozzá

Az erről szóló dokumentumot Czeglédy Csaba hozta nyilvánosságra.

Mi is megírtuk, hogy Szabó Tímea, a Párbeszéd politikusa múlt pénteken egy birtokába jutott dokumentum alapján arról számolt be, hogy a rendőrség megbízhatósági vizsgálat alá akarja vonni az egészségügyi dolgozókat, és aki ezt megtagadja, azt elbocsáthatják.

A dokumentumot feltehetően véletlenül küldték ki, és az a lényege, hogy mivel az egészségügyi szolgálati jogviszony aláírásával már az egészségügyi dolgozók is a rendőrségi törvény hatálya alá tartozó védett állomány tagjainak minősülnek, a törvény értelmében megbízhatósági vizsgálat alá vonhatóak, mint például a rendőrök, a katonák vagy a büntetés-végrehajtásban dolgozók.

A levéllel kapcsolatban az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) a Magyar Orvosi Kamarával (MOK) azt közölte, hogy az említett levél „adminisztrációs tévedésből” ment ki. Az egészségügyi szolgálati jogviszony alá tartozó dolgozóknak nem kell ilyen nyilatkozatot kitölteni, annak nincs is jogalapja.

Csütörtök reggel azonban Czeglédy Csaba, a DK Vas megye 1. választókerületi országgyűlési képviselőjelöltje Facebook-oldalán arról írt, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának utasítására a szociális dolgozók és a gyermekvédelmi intézmények dolgozói is kaptak egy ilyen levelet.

A Kunetz által nyilvánosságra hozott dokumentumban az olvasható, hogy 2021. január 1-vel kibővült a megbízhatósági vizsgálattal érintett védett állományba tartozók köre.

„A vizsgálat lehetősége így a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság teljes állományára és az intézményrendszerünk valamennyi munkatársára kiterjed” – írják.

Hozzáteszik továbbá, hogy a vizsgálat a korrupció elleni fellépés hatékony eszköze lehet, és az a célja, hogy megállapítsák,

a védett állományba tartozó személy eleget tesz-e a hivatali és munkaköri kötelezettségeinek.

„A megbízhatósági vizsgálathoz való hozzájárulás a jogviszony létesítésének és fenntartásának a feltétele. Annak megtagadása esetén a jogviszony azonnali hatállyal megszűnik” – zárul a levél.

Czeglédy Csaba mindezzel kapcsolatban ezt írta a Facebook-oldalán:

„Az Emberi Erőforrások Minisztériuma utasítására a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság az összes szociális és gyermekvédelmi intézménynek kiküldte a képen látható levelet, azaz a kormány mostantól az itt dolgozókat is meg akarja figyelni.

Többen hívtak Szombathelyről kétségbeesve, hogy ezt nem akarják aláírni, nem is értik, esetükben erre miért van szükség, de féltik az állásukat.

A kormány nem azért akar megbízhatósági vizsgálatot folytatni a gyermekvédelem területén dolgozóknál, mert attól tart, hogy ők nem tesznek eleget hivatali, munkaköri kötelezettségüknek.

A kormánypárt, azaz a Fidesz akarja azt ellenőrizni, hogy megbízhat-e politikailag azokban az emberekben, akiknek – a fideszesek szóhasználatával élve – ők adnak fizetést.

A Fidesz félelmet akar kelteni.

Minden egyes állami alkalmazott – köztük minden egyes takarítónő is – és azok családtagjai féljenek, mert minden magántitkuk ki fog derülni, és az is, ha nem hűségesek a Fideszhez.

Ahelyett, hogy megköszönnék a szociális és a gyermekvédelem területén dolgozóknak azt az áldozatos munkát, amit fájdalmasan kevés fizetésért végeznek, a Fidesz inkább megfélemlíti őket.

Ez ellen most a jelenben csak egyféleképpen lehet fellépni: ha ezen intézményekben dolgozók többsége nem írja alá a nyilatkozatot. Mindekit nem lehet kirúgni.

Ha a kormány ellenállással fog szembesülni, meghátrál”.

Valódi Hírek