Kiderült: Akár le is hallgathatják az egészségügyi dolgozókat, aki ehhez nem járul hozzá, azt kirúgják

Szép új világ.

A rendőrség megbízhatósági vizsgálat alá akarja vonni az egészségügyi dolgozókat, és aki ezt megtagadja, azt elbocsáthatják — derül ki egy Szabó Tímea birtokába jutott dokumentumból, amit csütörtökön tett közzé közösségi oldalán a politikus.

A dokumentumot feltehetően véletlenül küldték ki, és az a lényege, hogy mivel az egészségügyi szolgálati jogviszony aláírásával már az egészségügyi dolgozók is a rendőrségi törvény hatálya alá tartozó védett állomány tagjainak minősülnek, a törvény értelmében

megbízhatósági vizsgálat alá vonhatóak,

mint például a rendőrök, a katonák vagy a büntetés-végrehajtásban dolgozók.

Erre elviekben a hálapénzmentesség érdekében van szükség.

„A levélben az áll, hogy a dolgozó tudomásul veszi, hogy a rendőrségről szóló törvény (Rtv.) alapján „védett állomány tagjának” minősül! Tudomásul veszi, hogy munkavégzése az Rtv. alapján „megbízhatósági vizsgálat” alá vonható. Ennek célja annak megállapítása, hogy eleget tesznek-e a jogszabályban előírt hivatali kötelezettségeiknek.

Tudomásul veszik továbbá, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszonyuk fenntartásának feltétele a vizsgálathoz való hozzájárulásuk.
Az ellenőrzéshez való hozzájárulás megtagadása esetén az egészségügyi szolgálati jogviszony azonnali hatályú felmondással megszüntethető.

A megbízhatósági vizsgálat lefolytatásához hozzájárul / nem járul hozzá.”

— írta Szabó Tímea.

A megbízhatóság vizsgálat egyébként egészen pontosan azt jelenti, hogy

„az orvos/kórházi dolgozó hozzájárul ahhoz, hogy lehallgassák a telefonját, és adatokat/ információkat gyűjtsenek róla, azaz, hogy gyakorlatilag megszűnik a magánszférája.

Ezt önként vállalja. Mindezt most, a járvány közepén, amikor már teljesen ki vannak zsigerelve az egészségügyi dolgozók”

— hívta fel a figyelmet a politikus.

UPDATE: Időközben akkora volt a felháborodás a nyilatkozat miatt, hogy az OKFŐ visszavonta.

 

Valódi Hírek