Az USA magyar származású külügyminisztere: Komolyan aggódunk a magyarországi médiahelyzet hanyatlása miatt

Szerinte a magyarok ennél jobbat érdemelnek.

„Komolyan aggódunk a magyarországi médiahelyzet hanyatlása miatt, aggodalmunkat osztják a sajtószabadság nemzetközi szószólói és számos magyar ember is” – mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerdán egy külföldi újságíróknak szervezett sajtótájékoztatón-

Az eseményről beszámoló Telex kérdésére a külügyminiszter azt mondta, az USA és a Biden–Harris kormányzat elkötelezett amellett, hogy megerősítse kapcsolatát a NATO-szövetséges Magyarországgal.

Ugyanakkor nagy hangsúlyt fektetnek majd arra is, hogy támogassák a magyar demokratikus intézmények, az emberi jogok és a jogállamiság előremozdítását.

„Ezek a dolgok nem lehetnek összeférhetetlenek. Várakozással tekintünk arra, hogy megtaláljuk a módját, hogy együttműködhessünk Magyarországgal számos, kölcsönös érdeklődésre számot tartó kérdésben, különös tekintettel a biztonságra, a bűnüldözésre, valamint a gazdasági és energetikai területekre.

Ugyanakkor világossá tesszük az aggodalmainkat, és az alapelveinket is, amikor az emberi jogokról és a demokratikus intézmények állapotáról és a sajtószabadságról van szó”

– mondta Blinken.

A magyar felmenőkkel is rendelkező amerikai külügyminiszter emellett beszélt a magyar sajtó helyzetéről is, és szerinte aggasztó látni a média hanyatlását Magyarországon.

„A demokrácia szövetét a független hangok és független vélemények sokfélesége adja. Határozottan sürgetnénk a magyar kormányt, hogy biztosítson nyitott médiakörnyezetet”

– jelentette ki Blinken.

Hozzátette: ironikusnak tartja, hogy a magyarok csak azért keveredtek ki a Szovjetunió fennhatósága alól, hogy alig néhány évtizeddel később a sajtó sokszínűségével kapcsolatban egyre növekvő aggodalommal szembesüljenek.

Ez teljesen ellentétes azzal, amit a magyarok érdemelnének, miután évtizedekig éltek egy olyan ország fennhatósága alatt, amely korlátozta a kifejezés és a véleménynyilvánítás szabadságát”

– mondta Anthonyi Blinken, akinek édesapja az USA magyarországi nagykövete volt 1994 és 1997 között, édesanyja pedig magyar származású amerikai zsidók leszármazottja.

(telex nyomán)

Kapcsolódó cikkünk:

https://nyugatifeny.hu/2021/04/28/mar-amerika-is-aggodik-a-budapesten-epulo-kinai-egyetem-magyarorszagi-terjeszkedese-miatt

Valódi Hírek