Megkérdezték az NNK-t, hogy állnak a vidéki települések az oltással, a válasz több mint meglepő

Nehéz kérdések ezek.

Elértük a 3,5 millió beoltottat múlt csütörtökön, erről a kormány is hírt adott és pár korlátozó intézkedést és enyhítettek.

A hivatalos járványügyi tájékoztató oldalon egy ideje megtalálható az első és második oltást megkapók száma is az új fertőzöttek és elhunytak mellett.

A múlt hét keddi számok alapján

a védőoltásra regisztráltak száma 4,3 millió felé nőtt

és 69%-uk legalább már az egyik oltást megkapta. A magyar lakosság 33,4%-a van beoltva, a regisztrált 65 év felettiek több, mint 90%-a, a középkorúak 53%-a.

Az Átlátszó blog szeretett volna pontos képet kapni arról, hogy egyes települések hogyan állnak az oltással, milyen eltérések vannak az ország különböző területei között. Közérdekű adatigényléssel fordultak az NNK-hoz még március végén.

Kérdéseik a következők voltak: 2021. március végéig hány főt oltottak be koronavírus elleni védőoltással a fővárosban és a megyei jogú városokban (településszintű, illetve a főváros esetében kerületi bontásban), valamint, hogy mennyi volt ezekből az első, illetve a második oltást megkapók száma.

15 nappal később az NNK vészhelyzetre hivatkozva meghosszabbította a válaszadási határidőt további 45 nappal. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint ezt a határidőt további 45 nappal meghosszabbíthatták volna, azonban

a válasz egy héttel az első hosszabbítás után megérkezett: nem rendelkeznek a kért, településszintű adatokkal az oltottakról.

Ezt követően az önkormányzatokhoz fordultak, ahol arról tájékoztatták őket, hogy az oltások megszervezése, az oltóanyagok eljuttatása a háziorvosokhoz a fővárosi és megyei kormányhivatalok feladata.

Volt olyan önkormányzat, ahol a Megyei Oltási Munkacsoportokat, máshol az NNK-t jelölték meg illetékesként.

Kérdésüket feltették az Operatív Törzs sajtóosztályának, a Háziorvosok Online Szervezetének (HAOSZ), az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) kezelőjének és az Országos Kórházi Főigazgatóságnak is.

Felmerül a kérdés, hogy létezik-e egyáltalán ilyen nyilvántartás, vagy csak abban nincs egyetértés, hogy ki számít adatgazdának a települések átoltottságát tekintve.

Valódi Hírek