Az operatív törzs bejelentette: Nemsokára kezdik oltani a 16-18 éveseket a Pfizer vakcinájával (+videó)

A Sinopharm mellett pedig már az AstraZeneca oltóanyagára is lehet időpontot foglalni.

„Már nem a vakcinamennyiségen múlik, hogy ki mikor kaphat oltást, nem kell már várni a háziorvos hívására, mindenki foglalhat online időpontot”

– mondta György István államtitkár az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy a 4,5 millió regisztrált közül 1,2 millióan várnak még a vakcinára.

Az oltási munkacsoport vezetője szerint a magyar oltási terv sikerességét bizonyítja az is, hogy ma már a lakosság 38 százaléka be van oltva, így ezzel Magyarország az Európai Unió második legjobban átoltott és a legvédettebb országa.

György elmondta, „az online időpontfoglalási rendszer jól vizsgázott”, ez a lehetőség a továbbiakban is elérhető lesz, és azok, akik időpontot foglalnak, akár már másnap megkaphatják az oltást.

Az államtitkár bejelentette: mostantól már nemcsak a Sinopharm,

hanem az AstraZeneca vakcinájára is lehet időpontot foglalni.

Hozzátette továbbá, hogy

hamarosan megkezdődik a 16-18 éves korosztály oltása a Pfizer-vakcinájával, illetve már azok is regisztrálhatnak, akik 3 hónapon belül voltak fertőzöttek.

Müller Cecília országos tiszti főorvos újonnan elmondta, hogy most már annyi vakcina van az országban, hogy bárki, aki szeretne oltáshoz jutni, megteheti. Éppen ezért

az itt szolgáló külföldi diplomaták részére is biztosítani fogja Magyarország a beoltás lehetőségét, ezért cserébe a magyar diplomaták beoltását kérik a szolgálati helyszíneiket.

A tiszti főorvos elmondta, az elmúlt nap során 24 ezer Janssen-vakcina is érkezett az országba, illetve jön még több tízezer Moderna, Pfizer, AstraZeneca és Szputnyik V is, és már úton van a repülő Kína felé egy újabb, nagyobb Sinopharm-szállítmányért.

A legfrissebb járványügyi adatokról Müller Cecília úgy vélekedett, habár a kórházban ápolt betegek száma lassan változik, az újonnan fertőzött betegek száma viszont folyamatosan csökken.

Hozzátette továbbá, hogy azokra, akik még védtelenek a vírussal szemben most a beoltottaknak kell vigyázniuk, ahogy az is rendkívül fontos, hogy az alapvető járványügyi szabályokról továbbra sem feledkezzünk meg.

Közölte: az oltás után akár már másnap lehet vért adni, ha tünet és panaszmentes a beoltott, de a szervezet kiegyensúlyozottságának visszatérése érdekében így is érdemes lehet néhány napot várni.

Müller Cecília bejelentette azt is, hogy csütörtöktől újra elérhetők lesznek a Kásler Miklós egészségügyi miniszter által április közepén felfüggesztett, daganatos betegségekkel kapcsolatos szűrővizsgálatok.

A teljes tájékoztatót itt tudod megnézni:

(telex/hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek