Müller Cecília: Már annyi vakcina van az országban, hogy aki oltakozni szeretne, megteheti (+videó)

A bőség zavar állt elő az országban.

„Az eredményes vakcinabeszerzéseknek köszönhetően a héten minden vakcinatípus rendelkezésre áll, és aki oltakozni szeretne, megteheti. Minden regisztrált személy előtt nyitva áll a lehetőség, hogy időpontot foglaljon”

– mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az Operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján, hozzátéve ugyanakkor, hogy szerdáig csak a Sinopharm vakcinájára lehet időpontot foglalni.

A tiszti főorvos beszélt arról is, hogy ma hajnalban 480 ezer Szputnyik V vakcina érkezett az országba, és szintén ma érkezik 355 ezer Pfizer, illetve 19 ezer adag AstraZeneca oltóanyag is. Utóbbiból még a héten várnak 324 ezer adagot.

„Ezzel gyakorlatilag elérkezünk ahhoz az időponthoz, amikor bárki számára elérhető Magyarországon a védőoltás

– mondta Müller, aki a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban arról beszélt, hogy a „nagy hajrá” időszakában előfordulhat, hogy a vakcina beadásának rögzítésére később kerül sor, de az oltópontok azon vannak, hogy ez rögtön megtörténjen.

A tiszti főorvos elmondta, annak, akinek problémája vagy kérdései van az igazolvánnyal kapcsolatban,

  • az ügyfélkapun keresztül keresse meg a koronavírus elleni védettségi igazolvánnyal kapcsolatos ügybejelentés menüpontot, és elektronikus űrlappal lehet jelenteni a problémát
  • vagy a kormányhivatalok ügyfélszolgálati pontjain is megteheti, ahol időponttal lehet személyesen megjelenni.

A KSH adatai szerint míg a vakcinák elutasítása az év elején 36 százalék volt, ez mára 19 százalékra csökkent, és a megkérdezettek 62 százaléka ma már oltáspárti – mondta Müller, aki ennek „rendkívüli mértékben” örült.

A legfrissebb járványügyi adatokkal kapcsolatban a tiszti főorvos arról beszélt, hogy fertőzöttségi adatok „kedvezően” alakulnak, hiszen csökkenő tendenciát mutat a kórházban ápoltak száma, azt azonban nem említette, hogy a kedd reggel jelentett adatok szerint 182-vel nőtt az elhunytak száma Magyarországon.

Elmondta, országos szinten a fertőzöttek száma 35 százalékos csökkenést mutat, ez szerinte egyértelműen köszönhető a szabályok betartásának, de legfőképpen a vírus elleni vakcináknak.

Az összes újonnan regisztrált fertőzött beteg 23 százaléka a 40-49 éves korosztályból került ki, 17 százalék az 50-59, míg a 20-29 évesek, illetve a 60 éve felettiek 10-12 százalékát adják az elmúlt héten regisztrált fertőzötteknek

– közölte Müller.

A tiszti főorvos ezt követően kitért arra, hogy a második oltásra várók is mindenképpen vegyék fel a vakcinát, hiszen – mint mondta – a védettség szempontjából nem megengedhető, hogy a második dózis elmaradjon.

A teljes videót itt tudod megnézni:

Valódi Hírek