Kiderült, kaphatnak-e védettségi igazolványt azok, akiket külföldön oltottak be koronavírus ellen

Az NNK szerint nem.

Nem kapnak magyar védettségi igazolást azok, akiket külföldön oltottak be koronavírus-elleni vakcinával – írja a Telex.

A lap egyik olvasóját és párját ugyanis Szerbiában oltották be a Pfizer védőoltásával, az ott kapott igazolást elküldték a háziorvosuknak, aki azonban azt mondta, hogy semmit nem tud tenni, ezért javaslatára az igazolást elküldték a Nemzeti Népegészségügyi Központnak (NNK) is.

Innen azonban azt a választ kapták, hogy a magyar állampolgárok külföldi oltásairól Magyarországon nem vezetnek nyilvántartást,

és a védettségi igazolás megszerzésének feltétele, hogy az oltás felvétele Magyarországon történt, vagy valaki igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen.

Ez a válasz és az így kialakult helyzettel kapcsolatban azonban számos kérdés felmerül, hiszen ebben az esetben úgy tűnik, a külföldön szolgálatot teljesítő honvédek, diplomaták, a külföldön élő magyar állampolgárok sem kaphatnak magyar vakcinaigazolást.

Ahogy az is kérdésessé válik, mi történik azokkal, akiknek van magyar taj-számuk, de életvitelszerűen egy másik országban élnek, illetve azokkal az itt munkát végző külföldi állampolgárokkal, akik itt kapják meg az igazolást.

Az újság levelet küldött az országos tiszti főorvosnak és az operatív törzsnek is, de egyelőre nem reagáltak.

(telex.hu nyomán)

Valódi Hírek