Rusvai Miklós úgy értesült, két hét múlva Magyarországra ér az indiai mutáns vírus

Egyelőre nem tudni, hogy az új variáns ellen a vakcinák milyen védettséget nyújtanak.

„Az a tapasztalat, hogy amelyik mutáns Angliát eléri, átjut a kontinensre is, eljut Magyarországra is, és ez nagy valószínűséggel megtörténik az indiaival is”

– mondta az Inforádiónak adott interjújában Rusvai Miklós víruskutató, hozzátéve,

szerinte legalább két hét kell, amíg ez az indiai mutáció Magyarországra ér.

A kórokozó új, Indiában felfedezett variánsa a szakember szerint egy úgynevezett kettős mutáns, azaz a koronavírus tüskefehérjéjén két ponton történt változás, de szerinte ezek lényegesen nem befolyásolták sem a vírus terjedőképességét, sem a vírusnak az immunrendszerre gyakorolt hatását.

Rusvai elmondta, a vizsgálatok nagy erővel folynak, ám

egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy az oltások ne védenének az indiai variánssal szemben.

Indiában ugyanakkor az elmúlt egy hónap során igencsak aggasztóvá vált a járványhelyzet az új mutáns terjedése miatt. Az ország második legnagyobb népességű államában, Mahárástrában, ahol januárban először mutatták ki a vírusnak ezt a variánsát,

a helyi kutatók szerint a megbetegedések már több mint 60 százalékát az új mutáns okozza, márciusban ez a szám még csupán 15-20 százalék volt.

Az új fertőzöttek számát tekintve pedig míg februárban napi 12-13 ezer új esetet azonosítottak, április 20-án, egyetlen nap alatt több mint 294 ezer fertőzöttet jelentettek. A fertőzöttek számának ilyen mértékű növekedése pedig az egészségügyi ellátórendszerre is brutális terhelést mér.

Az izraeli egészségügyi hatóságok viszont kedden arról számoltak be, hogy a Pfizer vakcinája legalább részben védelmet nyújt az új variáns ellen is. Indiában ugyanakkor főként az AstraZeneca licence alapján gyártott Covishield vakcinára támaszkodnak az oltási programban. Keddig India lakosságának mindössze 1,3 százaléka volt beoltva a vakcina mindkét dózisával

Az indiai vírusvariánst Anglia mellett eddig Belgiumban, Németországban és Dániában is azonosították.

(Inforádió/444.hu nyomán)

Valódi Hírek