A kínai spicliképző miatt berendelte Palkovicsot a Nemzetbiztonsági bizottság

Szakértelem hiányában nem bíznak benne.

A parlament Nemzetbiztonsági bizottsága úgy döntött, meghallgatja Palkovics László innovációs minisztert a Fudan egyetemmel kapcsolatos titkosszolgálati kérdések miatt – írja a 444.hu.

Az innovációs miniszter ugyanis hétfő este a Hír TV-nek adott interjújában a kínai hitelből, a magyar adófizetők pénzéből épülő Fudan egyetem kapcsán arról beszélt, a Magyarországra költöző egyetem szerinte nemzetbiztonsági szempontból nem jelent kockázatot.

„A titkosszolgálatokhoz nem értek, de ha egy nagy ország Magyarországon titkosszolgálati tevékenységet akar végezni, ahhoz nem kell neki egy egyetem, ezt meg tudja oldani számos más módon is”

– fogalmazott Palkovics.

A bizottság ellenzéki tagjai, Stummer János, Molnár Zsolt és Ungár Péter kedden közleményt adott ki az Palkovics magyarázatával kapcsolatban. Ebben azt írták:

„A Miniszter úrnak ebben az egy dologban bizonyosan igaza van, mert ha nem így lenne, akkor tudná, hogy ha egy egyetem a Kínai Kommunista pártközpont irányítása alatt áll, diplomata képzést indít Budapesten, nemzetbiztonsági szempontból ellenőrizhetetlen kapcsolati hálókat alakít ki,

akkor az bizony nagyon komoly hírszerzési tevékenységre utal. A Fudan Egyetem pont ilyen.”

Hozzátették, hogy Palkovics szakértelmének hiányában nem bíznak benne, hogy a kérdéseikre választ kapnak,

de legalább a nemzetbiztonsági szempontból nagyon is valós aggályainkat megoszthatjuk vele, és talán benne is aggodalmat kelthetünk”.

A kormány éppen a héten döntött úgy, hogy Palkovics irányítása alá helyezi a Fudan Egyetem megépítését. A projekt ugyanis korábban Fürjes Balázs kormánybiztos irányítása alá tartozott. Az erről szóló kormányrendelet szerint viszont ezt a feladatot hétfőtől már Palkovics László miniszter látja el.

(444.hu nyomán)

Kapcsolódó cikkünk:

https://nyugatifeny.hu/2021/04/19/most-erkezett-igy-modositana-a-ceu-t-eluldozo-torvenyen-a-fudan-egyetemert-felelos-palkovics-laszlo

Valódi Hírek