Most érkezett: Így módosítaná a CEU-t elüldöző törvényt a Fudan Egyetemért felelős Palkovics László

Rejtély, hogy miért.

Visszavonják a CEU-t is elüldöző törvény egy részét — a törvényjavaslatot a felsőoktatásért, és a Fudan Egyetem beruházásáért is felelős Palkovics László nyújtotta be a Parlamentnek szombaton este.

A CEU elüldözésének érdekében hozott törvényből eszerint törölnék azt a kitételt, hogy csak olyan külföldi egyetem működhet Magyarországon,

„amely a székhelye szerinti országban működő, és ott ténylegesen felsőoktatási képzést folytató államilag elismert felsőoktatási intézménynek minősül”.

A CEU-nak ez azért volt hátrányos, mivel az Egyesült Államokban nem működött az egyetem.

Az EU bírósága 2020-ban állapította meg a törvényről, hogy torzította a versenyfeltételeket, sértette a letelepedés és a szolgáltatásnyújtás szabadságát, a belső piaci szolgáltatásokról szóló uniós irányelvet, a tudományos élet szabadságára, az oktatási intézmény alapításához való jogra, továbbá a vállalkozás szabadságára vonatkozó EU-s rendelkezéseket — írta a HVG.

A most javasolt módosítás szerint az Európai Gazdasági Térségen (EGT) kívüli székhelyű felsőoktatási intézmény akkor folytathat itt oklevelet adó képzési tevékenységet, ha Magyarország és a külföldi intézmény székhelye szerinti állam kormánya által kötött nemzetközi szerződésben szerepel, és

képzése a magyar felsőoktatási intézmények képzésével egyenértékű.

 

Valódi Hírek