Operatív törzs: Müller Cecília úgy tudja, hogy nagyon kell vigyázni a kisgyerekekre

Mondta ezt az iskolák újranyitásának napán.

Több ezer pedagógus csak egy-két nappal az iskolanyitás előtt kapta meg az oltását — derült ki az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília elmondta, 31 ezer óvodai, bölcsődei, és iskolai pedagógust hívtak be, közülük mindössze 32 százalék jelent meg.

Elhangzott, hogy eddig összesen 4 millió 280 ezren regisztráltak az oltásra, az összesen 210 ezer behívott pedagógus közül pedig összesen 153 ezer kapott oltást eddig, ez 73 százalékos arány.

Rajtuk kívül még 52 ezer pedagógus kapott oltást, tehát összesen körülbelül 200 ezren vannak beoltva.

Hétfőn megnyitottak az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai, ami Müller szerint a normális életbe való visszatéréshez egy újabb lépés.

Azt kérte a szülőktől, hogy csak egészséges gyerekeket engedjenek el az intézményekbe, ahol testhőmérséklet-mérést, gyakori kézmosást és jó alapos szellőztetést javasol.

Ezzel kapcsolatban hozzátette:

„Vigyázzunk a pici gyerekeinkre, vigyázzunk egymásra!”

Azt kérte, sokat szellőztessenek az óvodákban és az iskolákban, és sokat vigyék a szabadba a pedagógusok a gyerekeket „kellően felöltöztetve”.

A tisztifőorvos elmondta: javulnak a járványadatok, és ez az oltásoknak is köszönhető. Arról tájékoztatott, hogy minden harmadik magyar kapott már legalább egy oltást.

Hétfőn 68.400 adag Moderna vakcina érkezett, kedden pedig 248 040 adag Pfizer-vakcinát várunk, és a héten orosz és kínai oltóanyag is jön majd.

Hangsúlyozta, hogy mind az öt Magyarországon használt vakcina hatásos, jó minőségű, és biztonságos, de

nagyon úgy néz ki, hogy akár mind az öt oltóanyagból szükség lesz majd egy harmadik, emlékeztető dózisra is.

Hozzátette, hogy az oltás beadatása „egyfajta erkölcsi kötelesség is”.

A hétvégén 1911 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt — közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese.

Kiss Róbert elmondta: közterületen 1872, tömegközlekedési eszközökön 32, üzletekben, bevásárlóközpontokban hét emberrel szemben léptek fel a rendőrök a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt. A rendelkezések bevezetése óta maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 55 198-szor intézkedtek a rendőrök — tette hozzá.

Valódi Hírek