Orbán közvélemény-kutatói szerint még a baloldali szavazók is egyetértenek a kormány járványkezelésével

A miniszterelnök, mint mindig, most is csodálatos munkát végez.

Új közvélemény-kutatási eredményeket hozott nyilvánosságra a kormányközeli Nézőpont Intézet, amelyet a Magyar Nemzet rendelkezésére bocsátottak. A közvélemény-kutató cég a kormány járványkezelésével kapcsolatos választói véleményeket vizsgálta.

Megállapításuk szerint hét és félmilló ember — a magyarok háromnegyede — oltathatja be magát, ugyanis a már beoltottakkal együtt ekkora a magyar társadalom oltási hajlandósága. A koronavírus-járvány második hulláma idején azt vallották a szakemberek, hogy 60%-os átoltottságot kell elérni ahhoz, hogy kialakuljon a nyájimmunitás — bár azóta egyre többen vallják, hogy a mutációk miatt ennél magasabb arányt is szükséges elérni.

A felnőtt népesség háromnegyede oltáspárti a kutatás alapján, ez jelen esetben a koronavírus-vakcinákra vonatkozik. A kutatás alapján arra számítanak a Magyar Nemzet publicistái, hogy jelentős mértékben fog nőni az oltásra regisztrálók száma a közeljövőben.

A felmérésben

azt állítják, hogy a magyar társadalom fele nem ért egyet a baloldali (értsd: ellenzéki) politikusok véleményével,

amely szerint meg kellett volna várni az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét a keleti vakcinák magyarországi felhasználása előtt. A választó 53%-a véli úgy, hogy jól döntött a kormány, hogy nem várt az engedélyezéssel.

Mindezzel szemben a kutatási adatok alapján 33% gondolja azt, hogy meg kellett volna várni az európai hatóságok engedélyét a keleti vakcinák alkalmazásáig. A felmérés alapján még az ellenzéki szavazók 35%-a is a kormányzati állásponttal ért egyet. A pártnélküliek körében a vakcinák felhasználása mellett 38, míg ellenük 22% foglalt állást.

A Nézőpont adatai alapján a kormánykritikus szavazók esetében alacsonyabb — 66%-os — az oltási hajlandóság, mint a teljes felnőtt társadalom körében. Ehhez képest a kormánnyal szimpatizálók esetén ez az arányszám 80%-os. Az MSZP-közeli Publicus április elején ennek ellenkezőjéről számolt be.

A kutatás végső megállapítása szerint a járványkezelés döntő fontosságú kérdés lehet a 2022-es választások esetében. A Nézőpont felmérése szerint

a kutatásban résztvevők 13%-a gondolja úgy, hogy a baloldal (értsd: ellenzék) jobban kezelte volna a járványhelyzetet, mint a regnáló kormány,

és az ellenzéki szavazóknak csupán 27, a pártonkívülieknek pedig 5%-a vélekedett hasonlóképpen.

A Nézőpont Intézet az a kormányközeli közvélemény-kutató cég, amely a 2019-es önkormányzati választások előtt 13%-os előnyt mért Tarlós István javára. A végeredmény közismert: Karácsony Gergely 6%-pontot vert rá kormánypárti kihívójára.

Mindez azt is jelenti, hogy a kormánypárti kutatók közel 20%-ot tévedtek.

(Magyar Nemzet/Nyugati Fény)

 

Valódi Hírek