Maruzsa szerint nincs szükség petíciókra, az iskolák kinyitnak: Aki 250 óránál többet hiányzik, az tehet osztályozóvizsgát

Ismertette az iskolanyitás részleteit az államtitkár.

Alsó tagozatban április 19-én visszatérnek a jelenléti oktatáshoz, de az 5-10. évfolyamokon május 10-ig marad a digitális oktatás — mondta Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár közölte, hogy a regisztrált pedagógusokat beoltották, a köznevelésben eddig összesen

155 306 ember kapott oltást.

A szakképzésben és bölcsődékben dolgozókkal együtt pedig 200 ezer emberről beszélhetünk. Járványgócok a köznevelésben nem alakultak ki Maruzsa tájékoztatása szerint.

Az alsó tagozatok és az óvodák nyitását azzal indokolta, hogy javulnak a járványügyi adatok, a szülőknek pedig dolgozniuk kell.

Az óvodai részvétel mindemellett nem kötelező, az intézményvezetőnél kell jeleznie a szülőnek, ha nem szeretné bevinni a gyereket.

Az alsósokról elmondta: a kicsiknél eddig alacsonyak voltak a fertőzöttségi számok, és

nem is igazán hatékony náluk az online oktatás.

A nyitáskor a szeptemberben bevezetett intézkedésekhez térnek vissza. Továbbra is biztosítanak az iskoláknak fertőtlenítőszereket, és kötelező lesz a hőmérsékletmérés.

Ha egy szülő nem akarja óvodába, iskolába engedni a gyermekét, arra átmenetileg lehetőség van. Azt azonban nem várhatják el az államtitkár szerint, hogy a tanárok dupla munkát végezzenek, és a jelenléti oktatás mellett digitálisan is tartsanak órát.

Az megoldható, hogy a tananyagot és házit kiadják az otthon maradt gyerekeknek. „Ehhez nincs szükség petícióra” — tette hozzá Maruzsa.

Aki 250 óránál többet hiányzik, az év végén tehet osztályozó vizsgát.

Beszélt arról, hogy szerinte ellenszélben kell dolgozniuk, ennek kapcsán azt kérte az érintettektől, hogy fejezzék be ellenkampányukat. Hozzátette:
biztosak abban, hogy óvatosan és fokozatosan ki kell nyitni, mert az ország nem maradhat zárva.

 

Valódi Hírek