Kétségbeesett hangú nyílt levélben kéri Orbántól az orvosi szakszervet, hogy ne nyissa ki hétfőn az óvodákat és iskolákat

A szakszervezet szerint most valóban érvényes a mondás: aki időt nyer, az életet nyer.

Nyílt levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz a Magyar Orvosok Szakszervezetének (MOSZ) elnöksége, amelyben azt kérik, hogy az óvodák és az alsó tagozatos iskolák esetében is halasszák el a nyitást.

Mint ismert, Orbán szerda délután a Facebook-oldalán közzétett videóban jelentette be, hogy – a szülőktől, pedagógusoktól, diákoktól és a pedagógusok több szakszervezetétől érkező erőteljes nyomás ellenére – a kormány úgy döntött, hogy április 19-től kinyitják az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatait, míg a felső tagozatok számára a középiskolásokkal egyidőben, május 10-én ér véget a digitális oktatás.

Levelében a MOSZ azt írja, habár azt a döntést üdvözlik, hogy a felső tagozatos osztályokban és a középiskolákban a kormány elhalasztotta a jelenléti oktatás bevezetését.

Ugyanakkor csatlakoznak a Magyar Orvosi Kamara, illetve a pedagógusok, a szülők és gyermekek érdekképviseleti szervezetei által megfogalmazottakhoz, és arra kérik Orbánt és kormányát, hogy

halasszák el a 2021. április 19-re tervezett oktatási intézmények nyitását az óvodák és alsó tagozatos osztályok esetében is.

„A súlyos járványhelyzet jelenleg a járványügyi szakértők és a betegágy mellett dolgozó orvosok, egészségügyi dolgozók szerint sem teszi lehetővé a korlátozások ilyen mértékű további enyhítését”

– írják, hozzátéve, a koronavírus brit variánsa a fiatal, egészséges felnőttek és a gyermekek esetén is súlyos, életveszélyes állapotot alakíthat ki, és ezekben a korosztályokban is akár halálos szövődményekhez vezethet.

Szerintük a kevésbé súlyos eseteket követően kialakuló poszt-covid szindróma hosszú időre, akár életre szólóan egészségkárosodást alakíthat ki, krónikus beteggé teheti a covid19-fertőzésen átesetteket.

„Ennek következményei a legfiatalabb gyermekek, fiatal felnőttek korosztályánál is beláthatatlanok, egy egész generáció egészségét és jövőjét pecsételheti meg, ha a gyermekek és szüleik között a jelenleginél is nagyobb mértékben tör előre a járvány”

– teszik hozzá.

A MOSZ szerint az óvodás és alsós általános iskolás gyermek esetén a távolságtartás, higiéniás szabályok betartása gyakorlatilag lehetetlen, ezért, ha egy csoportba vagy osztályba egyetlen fertőzött gyermek is bekerül, az nagyon nagy eséllyel akár az egész csoportot is megfertőzheti.

„Ráadásul a gyermekek a szüleiknek is hazaviszik a fertőzést, akik között még nem elég magas az átoltottság mértéke. A szülők között is nagyon súlyos, életveszélyes fertőzés alakulhat ki, további gyermekek válhatnak árvává vagy félárvává, miközben egyetlen ilyen eset is borzasztó tragédia.

Jelenleg a kockázat és a veszteség túl nagy – de mindez megelőzhető, elkerülhető!”

– írja az orvosi szakszervezet.

Egyúttal hozzátették, rövidesen sorra kerül a kisgyermekes szülők generációja az oltási rendben, néhány hét és kellő védettség alakul ki a pedagógusok esetén is. Illetve hetek kérdése, és a gyermek is beolthatóak lehetnek – hiszen az már a 16 éven felüliek esetén hazánkban is megkezdődött.

Ezért szerintük most valóban érvényes a mondás: aki időt nyer, az életet nyer!

Az egészségügy leterheltségével kapcsolatban arra emlékeztetnek, hogy az orvosok és egészségügyi dolgozók a végletekig kimerültek és kizsigereltek, nem biztosítható az ideális ápoló-beteg, orvos-beteg arány.

„Az ellátórendszer ilyen terhelés miatt elégtelenül működik, ami a betegség kiszámíthatatlan, sokaknál rendkívül gyors és súlyos lefolyása tömeges tragédiákhoz vezet. A járványt megállítani nem a kórházakban lehet, ott már csak az áldozatok kezelése, a veszteségek mérséklése folyik.

A jelenlegi helyzetben olyan betegeket is elveszítünk – covidos betegeket és nem covidban szenvedőket egyaránt – akiket nagyobb eséllyel meg lehetne menteni, ha csökkenne a terhelés az ellátórendszeren”

– írja a MOSZ.

A szakszervezet ezért azt kéri Orbán Viktortól, hogy „vegye figyelembe a gyermekek, a szülők, a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók érdekeit és kérését, és vizsgálja felül a kormány eddigi álláspontját”.

A teljes levelet itt tudod elolvasni:

Valódi Hírek