Azt ünnepli az operatív törzs, hogy „csak” 272.000 aktív fertőzött van Magyarországon

Vagyis minden harmincadik magyar ebben a percben is koronavírusos.

Hosszú idő után „csökkent”, jelenleg 272 066 az aktív fertőzöttek száma – jelentette be a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) osztályvezetője az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatón.

Galgóczi Ágnes azt is elmondta, hogy az elmúlt 24 órában 3597 új fertőzöttet regisztráltak, a kórokozót 731 675 embernél mutatták ki a járvány kezdete óta.

Kedden 285, többségében idős, krónikus beteg hunyt el, ezzel 24 265-re nőtt a koronavírussal összefüggő halálozások száma.

Kórházban 10 364 koronavírusos beteg van, közülük 1204-en szorulnak lélegeztetőgépes kezelésre – tette hozzá.

Galgóczi Ágnes kitért arra, hogy Magyarországon a 14. héten 35 413 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ez 13 334-gyel kevesebb, mint az azt megelőző héten (mivel továbbra sem végeznek elég tesztet – a szerk.). A fertőzöttek átlagéletkora változatlanul 46 év, az érintettek több mint a fele nő.

Galgóczi Ágnes jelezte, hogy a lakosság oltása a kórházi oltópontokon Pfizer és Szputnyik-vakcinával, a háziorvosoknál AstraZeneca-oltóanyaggal folytatódik.

„A Magyarországon engedélyezett minden vakcina hatékony és biztonságos, az oltás elmaradása sokkal nagyobb kockázattal jár, mint az oltással együtt járó oltási reakciók” – állította.

Az osztályvezető kérdésre válaszolva elmondta: bármelyik védőoltás beadása után előfordulhat, hogy a beoltott megfertőződik, de az oltás a töredékére csökkenti a súlyos betegség lehetőségét.

A vakcina beadása után is be kell tartani a járványügyi intézkedéseket és a higiénés rendszabályokat, a kézmosási és a maszkviselési kötelezettséget – hangsúlyozta.

Galgóczi Ágnes felhívta a figyelmet arra, hogy „kifejezetten óvatosnak” kell lenniük azoknak, akiknek súlyos krónikus alapbetegségük van és a fertőzés szempontjából egyébként is kockázati csoportba tartoznak.

(MTI)

Valódi Hírek