Müller Cecília úgy tudja, már biztosan tetőzött a harmadik hullám Magyarországon

Szerinte elkezdtek csökkenni a számok.

Kedden is megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját az operatív törzs. A szokásos járványügyi adatok és a brit variáns terjedése mellett bejelentést is tett az országos tiszti főorvos.

A tájékoztató elején György István államtitkár ismertette az oltottak számát. Az eddig regisztráltak

64%-a már megkapta az oltás első dózisát, a többieket pedig bármikor kereshetik telefonon.

Müller Cecília elmondta, hogy a brit variáns miatt nem várható, hogy a közeljövőben számottevően csökkenjen a vírusveszély. A koronavírussal kapcsolatban kifejtette, hogy nehéz a gyógyítása, és a védőoltás arra jó, hogy a szervezetet „kevéssé fogékonnyá” tegyük a fertőzéssel szemben.

Kifejezte, hogy fontos minél többfajta oltást az emberek rendelkezésére bocsátani. Ezzel kapcsolatban

bejelentette, hogy megérkezett Magyarországra a Johnson & Johnsson leányvállalatának, a Janssennek az egydózisú vakcinája.

Ez a hatodik oltóanyag, amelyet hazánkban a koronavírussal szemben használnak. Ismertette, hogy ezt a vakcinát oltóbuszokon fogják alkalmazni a könnyű felhasználhatóságuk miatt. Egyelőre kismamák esetén nem fogják használni.

A járványügyi adatok alapján

kijelentette, hogy most „tetőzik a harmadik hullám„, és bár csökkenést látnak, egyelőre ez még nem nevezhető tendenciának.

A brit mutáns a tiszti főorvos szerint olyan súlyos tüneteket okozhat, amelyekkel a fiatalok is kórházba kerülhetnek. Jelenleg 1209 ember van lélegeztetőgépen.

Müller szerint a koronavírus gyorsan tönkreteszi a tüdőt, emiatt sok halottal kell számolni a következő időszakban. Arról is beszélt, hogy a fertőzésen átesettek harmada tartósan fennmaradó tünetekről számolt be, amelyek pszichés és lelki tünetek formájában jelentkeznek.

Arról beszélt, hogy nem szabad „önsajnálatba süppednünk„, hanem tenni kell a testi és lelki egészségért. Ehhez a szabadtéri mozgást ajánlotta, valamint azt, hogy „beszéljünk egymással„.

A tiszti főorvost megkérdezte az RTL Klub, hogy megkaphatja-e az oltást az, aki az első vakcina beadása után fertőződött meg. Müller Cecília úgy felelt, hogy csak az oltassa be magát a második adaggal, aki már meggyógyult.

Az operatív törzs sajtótájékoztatója itt tekinthető meg:

 

Valódi Hírek