Merkely Béla úgy tudja, 5 millió embert kell beoltani, hogy ne térjen vissza a járvány

Ha ő mondja.

Ahhoz, hogy a járvány tartósan alacsony számokat mutasson Magyarországon, nagyjából 5 millió embert kell beoltani — mondta Merkely Béla hétfőn, Áder János köztársasági elnök Kék bolygó című podcastjában.

A Semmelweis Egyetem rektora hangsúlyozta, hogy a járványt kizárólag oltással lehet legyőzni, ezért bármelyik vakcinát is kínálják fel, az embereknek el kell fogadniuk.

Hozzátette: sok olyan történetet hallott, hogy valaki visszautasította a vakcinát, mert várt a számára megfelelőre, majd elkapta a vírust és meghalt.

Szerinte az első oltásnak van a legnagyobb szerepe a megbetegedéssel szemben, ezután nagyjából két héttel már kialakul a gyakorlatilag 100 %-os immunitás.

A második oltás sokszorosító hatással bír.

A rektor szerint a két oltással rendelkezők megfertőződésekor legfeljebb egy enyhe náthához hasonló tünetek jelentkezhetnek, aki pedig már túlesett a betegségen, annak elég egyetlen oltás.

Merkely szerint ahhoz, hogy a járvány tartósan alacsony számokat mutasson,

körülbelül 5 millió embert kell beoltani.

Hozzátette, hogy reméli, ennél azért többen igénylik majd a vakcinát. Szerinte a statisztikában nem szereplő adatokkal együtt 2–4,9 millióan lehetnek Magyarországon azok, akik elkapták a vírust.

 

Valódi Hírek