A tökéletes fűtakaró – minden, amit tudni kell a gyeptelepítésről

A tavasz beköszöntével az udvari munkák egyik fő célja a gyönyörűen csillogó zöld pázsit kialakítása, amely egyben a kert ékessége is, ha sikerül a zöldellő, egyenletes fűtakaró telepítése. Ha nem vagyunk képzett kertészek, akkor is csak néhány lépés és tudnivaló az, amellyel, ha konzekvensen követjük azokat, elérjük az összefüggő gyeptakaró kialakulását.

A megfelelő időzítés

Tisztában kell lennünk néhány szabállyal az időzítéssel kapcsolatban, hogy az elvetett magok biztonsággal ki is keljenek. Késő tavasszal előfordulnak még talajmenti fagyok éjjelente, ezért fontos, hogy megvárjuk azt az időszakot, amikor már nem csökken nulla fok alá éjszakánként a hőmérséklet. Ne várjunk túl sokáig, a nyári hőség sem tesz jót a magvetésnek. Épp ezért az ideális időszak tavasszal az április, azt követően pedig a nyári hőség levonultával augusztus vége, szeptember.

Biztosítsuk a talaj megfelelő tápanyagmennyiségét!

Többen is elkövetik azt a hibát, hogy biztosak benne, az ő kertjükben jó összetételű a föld. Akármilyen jó talajról is beszélünk, meg kell róla győződni, hogy megfelelő minőségű földdel van dolgunk. Ezért érdemes kifejezetten füvesítésre szánt műtrágyáról gondoskodnunk a magvetést megelőzően. Természetesen az eredeti, hagyományos trágya is kitűnően megfelel a célnak, az a fontos, hogy tápanyagdús legyen!

Gazok eltávolítása

A trágyázást követő legfontosabb lépés a talajtakaró fellazítása és közben a gyomlálás elvégzése. Ehhez már nem árt, ha előtte beszerezzük a megfelelő kerti szerszámainkat, amelyek egyaránt segítenek a gyomok tövestől való kiszedésében és a talaj szellőztetésében.

Fontos, hogy a gazokat gyökerestül távolítsuk el, hiszen ellenkező esetben a pázsittól szívják majd el a tápanyagokat. A laza, porhanyós talajban könnyebben megtelepednek a fűmagok és könnyebben jutnak megfelelő mennyiségű vízhez, tápanyaghoz.

A gyepesítés

A fűmagok elszórása is türelmet és kellő figyelmet igényel. Ha túl levegősen szórjuk be a földet, akkor előfordulhat, hogy a magának mindig helyet kiszorító gaz elburjánzik és alig lesz valami a várt pázsitból. Ennek ellenkezője is igaz lehet. Ha marokszámra szórjuk a fűmagot, bizonyos helyek elbokrosodhatnak. Figyelni kell az egyenletes szórásra és így gyönyörű, összefüggő gyeptakaró növekedhet.

Milyen gyakran öntözzünk?

Evidensnek tűnő kérdés, mégis sokan átsiklanak felette. Az öntözés fontossága kiemelt jelentőségű. A csírázást követően maximum két naponta, de szárazabb időszakban minden nap kell a gyeptakarót öntözni, lehetőleg a kora reggeli órákban.

A csírázástól az első fűnyírásig

A csírázás idején különös figyelmet kell fordítanunk a bevetett területre. A kritikus napokban vigyázzunk, hogy ne tapossuk össze a földet, a gyerekeink ne ott futkározzanak, és lehetőleg az autóval se ott forduljunk meg kiálláskor. Ha elérte a fűtakarónk az 5-6 cm-es nagyságot, megtörténhet az első fűnyírás is.