Nincs vége: A közmédia lehozta a „kérdésekkel provokáló” osztrák újságíróról szóló riportjának második részét (+videó)

Kérdésnek álcázott provokáció 2.0.

Szerdán este az MTVA Híradója Kérdésnek álcázott provokáció 2. címmel hozta le arról az osztrák újságíróról, Franzischka Tschinderle-ről szóló második, közel ötperces riportját, aki az április elsejei Orbán-Salvini-Moraweiczki csúcstalálkozó kapcsán nemrég elküldte kérdéseit a Fidesz EP-képviselőinek.

A kedd este közölt első részben Bende Balázs, az MTVA felelős szerkesztője arról beszélt, hogy az osztrák Profil újságírója kérdésnek álcázott, de valójában “előre megfogalmazott ítéletekkel” akarta szélsőjobboldaliként feltűntetni az újonnan formálódó „Európa reneszánszát” célzó mozgalmat.

A második részt Meszes Boglárka azzal vezette fel, hogy összefogott a „balliberális sajtó” annak az osztrák újságírónak a védelmében, akiről a Híradó kedden bemutatta, hogy „provokatív feltételezéseket megfogalmazva kereste meg a Fidesz EP-képviselőit”.

Ezt követően az ismét Bende narrációjában közölt riportban elhangzik, az osztrák újságíró kérdéseiből az tűnt ki, hogy

„szándékosan, még annak létrejötte előtt, az európai balliberális médiatöbbség szerint, szélsőjobboldalinak bélyegzett francia és osztrák pártokkal akarják összemosni az Orbán Viktor, Matteo Salvini és Mateusz Morawiecki által Budapesten felvázolt új, kereszténydemokrata erőt”.

Bende ezt követően azzal folytatja, hogy az osztrák újságíró kérdéseivel euroszkepticizmussal akarta megbélyegezni Orbánékat, holott „ilyen a találkozón nem hangzott el”.

„Majd kérdésnek álcázott véleményt közölve jelezte, hogy az ilyen kezdeményezések már korábban is megbuktak,franziska például az őket ért antiszemita vádak miatt, vagyis előre megpróbálta rásütni az újkonzervatív nemzeti együttműködésre az antiszemitizmus bélyegét”.

Tschinderle a közmédia első riportja után a HVG-nek beszélt arról, hogy „ez az egész nem rólunk szól, és nem is arról, hogy nem kapunk választ a kérdéseinkre. Ez a budapesti és általában a magyar kollégáinkról szól, akiknek naponta, hetente ezzel kell szembesülniük.

Szolidaritást érdemelnek, mi pedig garantálhatjuk, hogy nem fogjuk abbahagyni tudósításainkat a demokrácia hanyatlásáról a szomszédunkban”.

Az újságíró nyilatkozatáról Bende úgy fogalmazott, hogy Tschinderle ezzel „öngól lőtt”, értelmezésük szerint ugyanis:

„Ha az Orbán-Salvini-Morawiecki találkozó, vagyis a három ország demokratikus választásokon legtöbb szavazatot szerző, legerősebb felhatalmazással bíró, jobboldali pártvezetőinek találkozója a demokrácia hanyatlása, akkor Franziska Tschinderle és a Profil című osztrák lap szerint a demokrácia csak és kizárólag baloldali lehet.”

A riport végül arra a következtetésre fut ki, hogy „az egész ügyben az a szomorú, hogy a balliberális sajtó még mindig nem érti vagy nem akarja megérteni,

ha az osztrák újságíró értelmes kérdéseket tenne fel, akkor értelmes válaszokat is kapna, ehelyett dehonesztáló módon minősített és politikai aktivistaként provokált”.

A teljes riportot itt tudod megnézni:

 

Valódi Hírek