Megszólalt az osztrák újságíró, aki ellen lejárató kampányt indított az MTVA a „provokatív” kérdései miatt

„Nem hagyjuk abba a tudósítást a demokrácia hanyatlásáról a szomszédunkban”.

Mi is beszámoltunk róla, hogy kedd este Kérdésekkel provokált az újságíró címmel hozott le riportot a közmédia Híradója egy osztrák újságíróról, Franzischka Tschinderle-ről, aki az újonnan formálódó jobboldali pártközösség miatt kereste meg a Fideszt a kérdéseivel.

A riportban többek között elhangzik, “az európai balliberális sajtó példátlan támadásba lendült” azzal, hogy az osztrák Profil újságírója a pénteken megjelenő cikke előtt e-mailben küldte el az új jobboldali együttműködésre vonatkozó kérdéseit a Fidesznek.

A riportot narráló Bende Balázs „provokációval” vádolta meg és „amatőr újságírókhoz” hasonlította az osztrák újságírót, akinek a fényképét és az Orbán-kritikus cikkeit is bemutatták a Híradóban.

Az újságíró a HVG-nek adott nyilatkozatában elmondta:

„Ez az egész nem rólunk szól, és nem is arról, hogy nem kapunk választ a kérdéseinkre. Ez a budapesti és általában a magyar kollégáinkról szól, akiknek naponta, hetente ezzel kell szembesülniük.

Szolidaritást érdemelnek, mi pedig garantálhatjuk, hogy nem fogjuk abbahagyni tudósításainkat a demokrácia hanyatlásáról a szomszédunkban”.

Hozzátette azt is, amikor meglátta az M1 riportját, először a szerzőtársát hívta fel, akivel arról készítettek együtt anyagot, milyen útra lép a Fidesz az Európai Unióban az Európai Néppártból való kilépése után. Ehhez nemcsak a magyar kormánypártot, hanem nagyon sok más európai pártdelegációt is megkérdeztek, érdemi választ azonban csak az osztrákoktól kaptak.

Tschinderle csütörtökön Twitteren is megfogalmazta az esettel kapcsolatos véleményét, mondván

„ez a szomorú valóság Magyarországon”.

Az újságíró emellett közzétette a közmédia által „provokatívnak” ítélt kérdéseit is, amelyek többek között arra vonatkoztak, hogy

  • Amikor Orbán, Salvini és Morawiecki Budapesten egyesítették erőiket és bejelentették egy lehetséges új szövetség létrehozását: miért nem volt jelen senki a francia Nemzeti Gyűlés vagy az osztrák FPÖ részéről ezen a történelmi találkozón?
  • Mi a szövetség célja és ki fontolgatja a belépését?
  • Egy euroszkeptikus koalíció létrehozása nem új jelenség és az 1980-as évekig megy vissza. Többször is elbukott olyan témák körül kialakult nézetkülönbségeken, mint például Oroszország, Törökország, vagy az antiszemita támadások. Hogyan lehet elkerülni most a megosztottságot?

https://twitter.com/tschinderle/status/1380070549154627585

Valódi Hírek