Magyarország segít elsimítani az orosz vakcina körüli botrányt Szlovákiában

Van benne gyakorlatunk.

Magyarország segít Szlovákiának az általa megrendelt, koronavírus elleni orosz oltóanyag bevizsgálásában — jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten, miután megbeszélést folytatott Igor Matovic szlovák miniszterelnök-helyettessel és pénzügyminiszterrel.

Szijjártó Péter közölte, Szlovákia azt kérte Magyarországtól, hogy segítsen az Oroszországból érkező oltóanyag bevizsgálásában. Ennek Magyarország szívesen eleget tesz, hiszen rendelkezésre áll az ehhez szükséges tudás és a nemzetközileg akkreditált laboratóriumi kapacitás — mondta.

Hangsúlyozta: Magyarország nagyon szívesen segít Szlovákiának, hogy minél több szlovák ember életét és egészségét tudják megmenteni.

A Nyugati Fény is beszámolt arról, hogy Szlovákiában az orosz vakcina engedélyezése körül botrány alakult ki az elmúlt napokban. Azon túl, hogy a miniszterelnök belebukott abba, hogy az EMA által nem engedélyezett vakcinát vásárolt, más furcsaságokat is tapasztaltak a szomszédban a Szputnyik oltóanyaggal kapcsolatban.

A szlovák kormány még év elején rendelt egy nagyobb adagot az orosz Szputnyik V vakcinából, arra hivatkozva, hogy a brit The Lancet szaklap már használatra alkalmasnak ítélte az oltóanyagot.

Kiderült azonban, hogy

a szlovákok másfajta vakcinát kaptak,

mint amit a folyóirat és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is vizsgált. Mivel a gyártó Gamaleja Intézet a szükséges dokumentációk 80 százalékát nem adta át a szlovák gyógyszerellenőrzési ügynökségnek, ők többek közt az OGYÉI-től kértek segítséget.

A magyar intézet azonban a gyártóval kötött titoktartási szerződésre hivatkozva

nem adta át az orosz oltóanyag dokumentációját.

Csütörtökön az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó és külföldi gyártását menedzselő Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) visszakövetelte a Szlovákiának már kiküldött vakcinákat, arra hivatkozva, hogy szerintük Szlovákia szerződést szegett, mivel

„szándékosan olyan laboratóriumba küldve tesztelésre a Szputnyik V-t, amely nem tartozik az EU gyógyszerfelügyeleti hálózatához, noha ilyen laboratóriumok hozzáférhetők voltak.”

Közölték továbbá, hogy az az állítás, amely szerint a szlovák gyógyszerellenőrzési ügynökségnek küldött minták nem azonosak az EMA-nak küldöttekkel, hazugság.

Ezek után jelentette be Szijjártó Péter, hogy mégiscsak segítünk a bevizsgálásban Szlovákiának, bár az MTI híre arra nem tért ki, hogy ez azt is jelenti-e, hogy az OGYÉI átadja a szlovák hatóságnak az orosz vakcina dokumentációját.

(MTI/Nyugati Fény)

(kiemelt kép: MTI/Soós Lajos)

Valódi Hírek