Botrány Szlovákiában az orosz vakcina körül: Nem azt küldték nekik, amit az Európai Gyógyszerügynökség vizsgál

Az OGYÉI-től is segítséget kértek, de ők titoktartásra hivatkozva nem mondtak semmit.

Még mindig nem engedélyezi a szlovák gyógyszerhatóság a Szputynik V oltóanyagot, mivel eddig nem tudott megbizonyosodni arról, hogy teljesen biztonságos-e — írta meg az Euronews csütörtökön.

A szlovák kormány még év elején rendelt egy nagyobb adagot az orosz Szputnyik V vakcinából, arra hivatkozva, hogy a brit Lancet szaklap már használatra alkalmasnak ítélte az oltóanyagot.

Kiderült azonban, hogy

a szlovákok másfajta vakcinát kaptak,

mint amit a Lancet is vizsgált, ezért azoktól az országoktól, ahol már használják az oltóanyagot, a szlovák gyógyszerellenőrzési ügynökség (ŠÚKL) segítséget kért abban, hogy osszák meg velük a tapasztalataikat a vakcinával.

Eközben az orosz gyártót is felszólították a dokumentáció pótlására, mivel kiderült, hogy a Gamaleja járványügyi és mikrobiológiai kutatóintézet

nem adta oda

a szlovák gyógyszerellenőrzésnek az oltóanyag értékeléséhez szükséges adatok 80 százalékát.

A Parameter.sk információi szerint a ŠÚKL a magyar OGYÉI-t is megkereste, hogy segítséget kérjen, de az OGYÉI a gyártóval kötött titoktartási szerződésre hivatkozva nem adott semmilyen információt az oltóanyagról.

Eközben a ŠÚKL birtokába jutott az a dokumentum, amit a Szputnyik V gyártója eljuttatott az Európai Gyógyszerellenőrzési Hivatalhoz (EMA). Ebből pedig az derül ki, hogy

a Szlovákiába érkezett orosz vakcinák nem azonosak azokkal sem, amelyeket az EMA-nak küldtek ellenőrzésre.

Szlovákiában egyébként kormányválságot okozott, hogy a miniszterelnök azelőtt rendelt az orosz vakcinából, mielőtt az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyta volna. Igor Matovičnak ez végül a posztjába került.

 

Valódi Hírek