Müller Cecília úgy tudja, meglesz az eredménye a húsvéti fegyelmezettségnek, közeleg a tetőzés

A hosszúhétvégén 276 ezren kapták meg az oltást.

„Az első szó a köszöneté kell, hogy legyen. Ezzel a négy nappal rengeteget segítettünk a betegeken és a megelőzésen, meghallották az emberek az oltásra hívást, ezért az ünnepek alatt 276 ezer főt sikerült beoltanunk.

Ez a húsvét arról szólt, hogy tegyünk egymásért, mindenki meghallotta a hívó szót és sokan eleget tettek ennek. Én ezt találom ennek az ünnepnek a legnagyobb hozadékának. Köszönöm mindenkinek”

– kezdte Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs húsvét utáni első sajtótájékoztatóját.

A tisztifőorvos hozzátette, annak köszönhetően, hogy az ünnepek alatt is működtek az oltópontok, elérték azt, hogy már több mint 2,4 millió olyan ember van, aki már legalább az első védőoltását megkapta, közülük több mint 922 ezren pedig a második oltásukat is megkapták, így Magyarországon már 24,2 százalékos az átoltottság.

Müller közlése szerint a 65 év felettiek 85 százaléka kapta meg a védőoltást, míg a 80 éven felüliek körében már több mint 90 százalékos az átoltottság.

Holnap újabb 246 870 adag Pfizer vakcina érkezik Magyarországra, és ebből a tisztifőorvos tájékoztatása szerint részben a pedagógusok második körös oltását folytatják.

Az elmúlt 5 hét alatt mintegy másfél millióval nőtt meg a vakcinára regisztrálók száma, így már 3,8 millióan igényeltek koronavírus elleni védőoltást – mondta Müller Cecília, aki örömteli hírnek nevezte azt, hogy növekedik az oltási kedv Magyarországon.

Elmondta, habár a harmadik hullám „nem csitul” a világban és Európában, illetve Magyarországon sem,

szeretne hinni abban, hogy a „húsvéti fegyelmezettségnek meglesz az eredménye, és a közeljövőben bizakodhatunk a járvány tetőzésében”.

A legfrissebb járványügyi adatokkal kapcsolatban elmondta, csak az ünnepek alatt 260 fővel növekedett a kórházban ápoltak száma, így már több mint 12 ezren szorulnak kórházi ellátásra, közülük 1400 fő van lélegeztetőgépen.

Az újonnan regisztrált 1890 fertőzöttel kapcsolatban pedig úgy fogalmazott, ezt a számot óvatosággal kell kezelni, az ünnepek alatt ugyanis a szokásosnál is kevesebb koronavírustesztet végeztek itthon.

Müller Cecília beszélt arról is, hogy országosan stagnál a koronavírus örökítőanyaga a szennyvizekben, ugyanakkor van olyan város – így Szeged és Szolnok – ahol enyhe emelkedést mértek.

„Amennyiben a védőoltásoknak köszönhetően az emberek már nem lesznek fogékonyak a vírussal szemben, akkor szabadulhatunk egy picit föl, nagyon óvatosan elkezdhetjük a nyitási folyamatot. Egyelőre azt gondolom, hogy a figyelmünket a védekezésre irányítsuk minden szinten”

– mondta Müller Cecília.

A teljes sajtótájékoztatót itt tudod megnézni:

Valódi Hírek