Megerősítették: Súlyos tízezreket vett el a kormány az egészségügyi dolgozóktól a járvány közepén

A szakszervezet szerint ez jogellenes.

Mi is írtunk már arról, hogy egészségügyis Facebook-csoportokban többen is arról posztoltak az elmúlt napokban, hogy egészségügyi szakdolgozóként azok közül, akik az új szolgálati jogviszonyt aláírták, többeknek tízezrekkel csökkent a fizetése.

Sokan azt tapasztalták, hogy a korábban közalkalmazottként kapott bérük 20-30 ezer forinttal csökkent, de van, akinél még ennél is többel.

Most azonban a Független Egészségügyi Szakszervezet is megerősítette ezeket a híreket — írta meg kedden a Nyugat.hu.

A lapnak azt írták: felmérésük is azt mutatja, hogy

többeknek jelentősen csökkent a fizetése az új jogviszonyban.

A szakszervezet szerint ez jogellenes. Azt írták: a keresetre több tényező is hat, ezeket minden esetben meg kell vizsgálni. Kiemelték, hogy az alapbér nem csökkenhet, ha nem volt táppénzen vagy más okból fizetés nélküli szabadságon a dolgozó.

Több esetben tapasztalták azonban, hogy a korábban magasabban megállapított pótlékot, vagy a munkáltatói döntésen alapuló korábbi juttatást vette vissza a munkáltató.

Előfordult, hogy az önkéntesen vállalt műszakok pótlékait csökkentették, de a dolgozók azt is keresetcsökkenésnek élik meg, hogy a bér egyes elemei

nem azonos időben érkeznek.

A szakszervezet leszögezte:

az óriási terhelés ellenére elmondható, hogy jövedelemnövekedés csak orvosokat, gyógyszerészeket és néhány más kis létszámú munkavállalót érintett, míg a többieknek csak a sok munka jut.

Szerintük a béremeléssel eddig nem érintett dolgozók fizetésének emelése elengedhetetlen, és az sem magyarázható meg, hogy miért nem kap pótlékot például az oltópontra a szabadnapján kirendelt adminisztrátor sem.

(Nyugat.hu nyomán)

 

Valódi Hírek