„Lehet, csak egy áprilisi tréfa az állam részéről” — Felháborította az egészségügyi dolgozókat az első fizetésük az új rendszerben (+képernyőfotók)

Rengeteg dolgozót hidegzuhanyként ért a jogviszony-módosítást követő első fizetésük.

Március 1-jével lépett hatályba az az új egészségügyi jogállásról szóló törvény, amelynek értelmében az orvosok a közalkalmazotti státuszból az egészségügyi szolgálati jogviszonyba léphetnek át — ehhez azonban új munkaszerződést kell aláírniuk.

Ez habár az orvosok számára magasabb fizetést biztosít az ápolók és mentősök bérén nem változtat, a változás inkább az ezzel járó kötelezettségeket érinti, így például másodállást csak engedéllyel vállalhatnak, hálapénzt nem fogadhatnak el, és bárhova kirendelhetőek.

A januárban kihirdetett, de csak most életbe lépő jogszabály már elfogadása előtt óriási hullámokat vert az orvosok és az ápolók körében, később pedig kiderült, több mint ötezren döntöttek úgy, hogy távoznak a rendszerből.

Április 1-jével pedig meg is érkeztek az új egészségügyi szolgálati jogviszonnyal módosult első fizetések, ami hideg zuhanyként ért rengeteg dolgozót.

Rengetegen panaszkodnak arról, hogy jóval kevesebb lett a fizetésük ebben a hónapban, mint az előzőben.

Az „Összefogás az egészségügyi szolgálati jogviszony ellen” nevű Facebook-csoportban közzétett kép tanúsága szerint

a februári bruttó 330.401 Ft + 24.000Ft pótlék helyett csak bruttó 255.310 Ft+18.546Ft-ot vitt haza a hozzászóló.

A csoportban egészségügyi dolgozók osztották meg véleményüket az új munkabérükről:

Valódi Hírek