Átvették az irányítást a háziorvosok: Mostantól ők döntik el, kit oltanak a regisztráltak közül

Így pörgetnék fel az oltás ütemét.

Húsvét előtti utolsó munkanapon, azaz csütörtökön kapták meg a háziorvosok azt a listát, amelyből kiderül, kik azok, akik regisztráltak a koronavírus elleni vakcinára. Ez alapján a háziorvosok mostantól egy, a szakmai szervezetük által kiadott útmutató alapján felállított prioritási sorrend szerint dönthetik el, ki az, akit oltásra küldenek – írja a Népszava.

Ettől a sorrendtől ugyanakkor saját szakmai mérlegelésük, belátásuk és kockázatértékelésük alapján el is térhetnek.

Az útmutató szerint továbbra is előnyt élveznek a 65 év feletti regisztrált idősek, a várandósok a terhességük 12. hetétől, valamint a daganatellenes kezelésre járók, és a transzplantációra váró emberek.

Őket követik az extrém túlsúllyal élők, a cukorbetegek, a súlyos szívelégtelenségben szenvedő és oxigén terápiára szorulók, a súlyos légzőszervi betegek, a sztrókosok, a dializáltak, a szervátültetettek.

A harmadik csoportba tartoznak az olyan családtagok, akik egy háztartásban élnek onkológiai illetve immunterápiában részesülőkkel vagy szervre várókkal.

A negyedik helyen behívandók közé kerültek a légzőszervi-, keringési-, a vese-, a máj-, az ideggyógyászati, a pszichiátriai és az immunológiai betegséggel gondozott páciensek.

Emellett a szoptató anyák is olthatók, de hivatalosan ők nem élveznek prioritást. Azoknak viszont, akik kérik az oltást, a kormányzati vakcinainfo.gov.hu honlapon előbb regisztrálnia kell, és aztán a háziorvos dönt arról, hogy mikor és hol oltják.

Budapesten az oltás ütemét azzal gyorsítják, hogy szombattól a háziorvosi rendelők és a kórházi oltópontok mellett már a szakrendelőket is bevonják az oltásba.

Az oltáshoz szükséges Moderna vakcinát a kormányhivatal már a hétvége előtt kiszállította a 18 szakrendelőbe, ahol szombaton és vasárnap is oltják a háziorvosok által szervezett regisztráltakat – közölte szombat reggel Budapest Főváros Kormányhivatala.

(Népszava/mti nyomán)

Valódi Hírek