Statisztikák mutatják: Egekben a munkanélküliség a járvány alatt (+grafikon)

Egy év alatt sok munkahely megszűnt, sokan pedig a munkanélküliség határán billegnek.

2021 februárjában

104 ezerrel kevesebb munkavállaló dolgozott, mint tavaly ilyenkor.

A december és február közti átlagos foglalkoztatottsági adatok alapján 50 ezerrel kevesebben vállaltak munkát az egy évvel korábbiakhoz képest.

Apró reményt csupán az jelent, hogy januárról februárra 14 ezren tértek vissza a munkaerőpiacra. Ennek előzményeként azonban decemberről januárra, azaz mindössze egyetlen hónap alatt 97 ezren veszítették el munkájukat.

További biztató adat, hogy az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók aránya nem csökkent az elmúlt időszakban, sokkal inkább stagnál. Ezzel szemben lesújtó, hogy

11.700 fővel kevesebb közmunkás foglalkoztatott dolgozik, továbbá 39.200 külföldre ingázó magyar vesztette el az állását.

A statisztikákban nem mutatkozik meg, hogy hányan vannak azok, akik ugyan dolgoznak, azonban a ledolgozott óráik száma minimális — azaz mondhatni, munka nélkül tengetik napjaikat a járvány idején. Sok cég már a centit vágja a járvány vége előtt, különösen a vendéglátóipari szektorban.

A korcsoportok szerinti munkanélküliségi adatokból látható, hogy a 16 és 24 év közötti munkavállalók 24.700-zal kevesebben vannak, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában.

A 25 és 54 év köztiek esetében ez a szám kimagasló: 41.300 fős csökkenés tapasztalható.

Érdekesség, hogy az 55 és 64 év közti korosztály körében enyhe növekedést mértek: a KSH adatai szerint körükben 9 ezer fővel többen dolgoznak, mint tavaly. A 65 év felettiek esetén is nőtt a foglalkoztatottság, esetükben 2600-zal többen dolgoznak, mint egy évvel ezelőtt.

További figyelemreméltó tény, hogy a férfi munkavállalók esetében „mindössze” 8700 fővel csökkent a háromhavi átlagos foglalkoztatottsági szám, a nőknél azonban 41.500 fővel nőtt a munkanélküliek száma. Februárban 4,5%-os munkanélküliséget mértek, ami 1%-kal magasabb a tavalyinál.

Forrás: KSH

A munkanélküliek körébe az tartozik, aki hivatalos szervnél munkanélküliként regisztrálja magát. A frissen munkanélkülivé válók és a nem regisztrálók nem kerülnek bele a statisztikába, ezért ezen adatok nem pontosak.

(KSH nyomán)

Valódi Hírek