Kiderült: Áderrel találkozott a kínai honvédelmi miniszter, aki „jó testvérnek” tartja Magyarországot

Vej Feng-ho hálát mondott Magyarország határozott támogatásáért és igazságos szavaiért is.

Március 25-án szerdán Áder János köztársasági elnökkel találkozott Vej Feng-ho kínai nemzetvédelmi miniszter a Sándor-palotában.

A találkozóról eddig nem derültek ki részletek, most viszont a kínai állami média beszámolt arról, miről beszélgetett a köztársasági elnök és a kínai honvédelmi miniszter.

Mint írják, Áder kifejezte reményét arra vonatkozóan, hogy Magyarország és Kína

a továbbiakban is erősíteni fogja az együttműködését a járvány elleni küzdelemben, a gazdaságban, kereskedelemben, a turizmusban, illetve a hadügyekben is, és mélyrehatóan fejlesztik a két ország közötti átfogó stratégiai partnerséget is.

A köztársasági elnök elmondta Magyarország és Kína kapcsolata nagyon gyorsan fejlődött és egyre szorosabbá vált az elmúlt években. Hozzátette, Kína a koronvírus-járvány elleni küzdelemben elért kimagasló eredményeire és a járvány utáni gazdasági fellendülésre világszerte felfigyeltek.

Emellett Áder megköszönte azt is, hogy Kína támogatja az országot a vakcinabeszerzéseket tekintve, ez ugyanis a köztársasági elnök szerint reményt ad Magyarországnak arra vonatkozóan, hogy úrrá lehet a pandémián.

Vej Feng-ho arról beszélt,

Kína mindig „jó testvérnek és partnernek” tartotta Magyarországot, és mindenki szándékuk megvan arra is, hogy ezt az együttműködést számos szektorra kiterjedően a továbbiakban is erősítsék.

A kínai állami média szerint Vej ezt követően tájékoztatta Ádert az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület építésének és fejlesztésének „valós helyzetéről”. Hazugságnak és hamis vádaskodásnak nevezve az USA és a nyugati országok arra vonatkozó állításait, hogy átnevelő táborokban kényszermunkárra fogják az ujgurokat.

„Kína határozottan ellenzi és elítéli az Európai Unió, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada és néhány más ország által az Hszincsiang emberi jogi kérdés ürügyén az országukkal szemben bevezetett egyoldalú szankciókat”

mondta Wej.

Áder János köztársasági elnök (j) fogadja Vej Feng-ho kínai nemzetvédelmi minisztert a Sándor-palotában 2021. március 24-én. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A kínai honvédelmi miniszter ezt követően megköszönte Magyarország „határozott támogatását” és „igazságos szavait” a Hszincsianggal és azokkal az ügyekkel kapcsolatban, amelyek „Kína legfontosabb érdekeltségeibe tartoznak”.

Wej itt feltehetően arra utalt, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Kína ellen bevezetetett szankciókkal kapcsolatban hétfőn Brüsszelben úgy fogalmazott, azt „értelmetlen, magamutogató és káros” döntésnek tartják.

Szerinte ugyanis, ha a Kínával közös együttműködést az észszerűség talajára lehetne helyezni, abból komolyan profitálhatna az Európai Unió.

A kínai miniszter a találkozón emellett azt is hangsúlyozta, hogy Kína kész kiterjeszteni és megerősíteni a katonai együttműködést a magyar hadvédelemmel, és akár új szintre emelni a két hadsereg közti kapcsolatokat.

(xinhuanet/444.hu nyomán)

(Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi)