Szijjártó nagyon kiakadt arra, hogy az Unió szankciókat vezetett be Kína ellen, amiért átnevelő táborokba zárják az ujgurokat

Szerinte értelmetlen, magamutogató és káros döntés, hogy az Unió nem a saját érdekeit helyezte előtérbe.

Az EU-27 külügyminisztereinek tanácsa hétfőn döntött arról, hogy büntetőintézkedéseket hoznak az ujgur kisebbség elnyomása miatt. Az EU utazási tilalmat vezetett be négy kínai személy és entitás ellen, valamint befagyasztották a vagyonukat. Az Unió 30 év után először hozott szankciókat Kínával szemben az emberi jogok megsértése miatt.

A kínai kormányzat ujgurokkal szembeni bánásmódját az USA múlt héten népirtásnak nevezte, és az emberiesség ellenes bűntettekkel vádolta meg Kínát. Néhány hete pedig előkerült egy tanulmány, amely elismeri, hogy a Hszcsiangban élő muszlim vallású ujgurokat valóban átnevelő és munkatáborokba zárják, elszakítják őket családjaiktól, és sok esetben bántalmazzák, megerőszakolják őket.

Az uniós külügyminiszterek döntésével kapcsolatban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tartott sajtótájékoztatót Brüsszelben, ahol arról beszélt,

az ilyen stratégiai jelentőségű döntés különösen értelmetlen akkor, amikor a nemzetközi együttműködések jelentősége rendkívüli mértékben növekszik, amikor megszorító intézkedések helyett életeket kellene menteni.

Ezt én a magam részéről vagy mi a magunk részéről értelmetlen, magamutogató és káros döntésnek tartjuk. Különösen úgy, hogy erre a szankciós listára négy kínai személyt is felhelyeztek, amelyre az elmúlt 30 esztendőben emberi jogi szempontok miatt nem került sor

– fogalmazott a magyar külügyminiszter Brüsszelben.

Szerinte, ha a Kínával közös együttműködést az észszerűség talajára lehetne helyezni, abból komolyan profitálhatna az Európai Unió.

Szijjártó elmondta, szerinte a kisebbségi jogokat az elmúlt időszakban diszkriminatívan kezdték alkalmazni a nemzetközi politikai közéletben. Így többek között Ukrajnában is, ahol szisztematikusan zajlik a magyar nemzeti kisebbség jogainak megsértése.

„Elvárjuk az ENSZ-től és az Európai Uniótól egyaránt, hogy ebben a kérdésben legalább olyan hangos legyen, mint az ezer kilométerekre történő vélt, vagy valós emberijog-sértések miatt. Elvárjuk, hogy a nemzeti kisebbségek jogait legalább annyira viseljék szívükön, mint ahogy szívükön viselik a más típusú kisebbségi jogokat” – fogalmazott Szijjártó Péter.

(mti/444.hu nyomán)

Valódi Hírek