Müller Cecília: Elkezdik oltani a BKK, a Paksi Atomerőmű és a MÁV dolgozóit (+videó)

Ezeknél a vállalatoknál ugyanis Müller szerint olyan tevékenység zajlik, ami nélkülözhetetlen a magyar lakosság számára.

„Látjuk azt, hogy a járványügyi adatok szinte minden tekintetben szárnyalnak, annak ellenére, hogy megfeszített védekezés folyik minden fronton, és elsősorban az egészségügyi ellátórendszerben sajnos napról napra emelkednek a számok” – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján.

A legfrissebb járványügyi adatok ismertetése után a tisztifőorvos elmondta, mindegyik szám nagyon magas, ezért annak érdekében, hogy minél kevesebben kerüljenek kórházba megpróbálják központosítani, centralizálni az erőiket, egy olyan irányítási rendszerben, „amelyben racionalizáltan tudják felhasználni az egészségügyi személyzet energiáját.”

Az ezzel kapcsolatban kedden este megjelent kormányrendeletről Müller elmondta:

„Ez azt a célt szolgálja, hogy az irányító megyei intézmények – megyei kórházak, egyetemi klinikai központok és a fővárosi centrumkórházak – hatáskörei kiterjedjenek valamennyi egészségügyi tevékenység ellátására. Így kerülnek a szakmai irányításuk alá az önkormányzati járóbeteg szakellátási rendelők, illetve a háziorvosi rendszer is”.

Ugyanakkor Müller szerint figyelembe veszik, hogy a védőoltások beadása zavartalan maradjon, ezt az Országos Korházi Főigazgatóságnak (OKF) kell „jól megszerveznie”.

A tisztifőorvos beszélt arról is, amellett hogy a megyei irányítókórházak „racionalizált elosztásra” jogosultak, az OKF felhívására 500 egészségügyi szakon tanuló, illetve egészségügyi végzettséggel rendelkező önkéntes is jelentkezett a kórházakba munkára. Ők ki tudják egészíteni az egészségügyi személyzetet, és segíteni tudják a munkát.

Müller Cecília bejelentette az Operatív törzs és az Országos Oltási Munkacsoport úgy döntött, hogy az egészségügyi és szociális dolgozók, a regisztrált idősek, krónikus betegek, a védekezést irányító rendőrök és katonák mellett

hatodik körben megkezdik az „egyes kritikus infrastruktúrákba tartozó szolgáltatóknál és vállalatoknál” dolgozó emberek oltását is.

Ide tartoznak:

  • a tömegközlekedésben a BKK érintett dolgozói
  • ma megkezdődik a magyar lakosság áramellátását biztosító Paksi Atomerőmű és a Magyar Villamosipari Vállalat érintett dolgozóinak oltása. Ezeknél a vállalatoknál ugyanis Müller szerint olyan tevékenység zajlik, ami nélkülözhetetlen a magyar lakosság számára, így ők élveznek elsőbbséget.
  • a vasúti közlekedést biztosító és működtető MÁV és GYSEV kritikus infrastruktúrába tartozó dolgozók.

A járvány alakulásával kapcsolatban Müller Cecília még hozzátette, a szennyvizekben továbbra is stagnál, illetve néhány helyen csökken a vírus örökítőanyaga.

A fertőzöttek átlagéletkora az előző 10. héthez hasonlóan 46 év, a fertőzöttek 55 százaléka nő, 45 százaléka férfi – jelentette a tisztifőorvos a 11. hét járványügyi adatait. A területi érintettség szempontjából a települések 99 százalékában találtak fertőzötteket.

A teljes videót itt tudod megnézni:

Valódi Hírek