Kiderült: Esélytelen minden időset beoltani húsvétig, csak a töredékük kapja meg addig a vakcinát

A számok nem hazudnak.

Egyre esélytelenebbnek látszik, hogy a Nagypéntekig hátralévő 16 nap alatt valamennyi 60 év feletti regisztrált megkaphassa a vakcinát, az meg végképp, hogy eleget tegyenek a miniszterelnök ígéretének és 2,4 millióan legyenek addig legalább egyszer beoltva — írta meg csütörtökön a Népszava.

Eddig nagyjából 850 ezer időset sikerült beoltani — ez negyven nap alatt sikerült, és még ugyanennyi regisztrált idős van hátra. Ebből kiindulva elég kevés az esély arra, hogy az NNK be tudja váltani ígéretét, amely szerint húsvétig legalább kétmillió embert beoltanak, mivel

addig már csak 16 nap van.

Az az operatív törzs tegnapi sajtótájékoztatójából sem derült ki, hogy mi lesz azzal a majdnem 900 ezer idős emberrel, aki valami miatt nem tudott, vagy kellő tájékoztatás nélkül nem akart bejelentkezni az oltásra várakozók közé.

György István csak arról beszélt szerdán, hogy az 1,7 millió regisztrált idős nagyjából fele kapta meg eddig a vakcinát.

Összesen ugyanis kb. 2,6 millió idős ember él Magyarországon.

Ráadásul 65 éven túl már a nők 79 százaléka, a férfiaknak pedig 74,1 százaléka küzd valamilyen krónikus betegséggel.

A sajtótájékoztatón elmondták azt is, hogy újabb 100.000 adag kínai vakcina érkezett, illetve kedden kaptunk 120.000 Pfizert is, a múlt héten pedig 48.000 adag AstraZenecát — bár ez utóbbi két szállítmánnyal a miniszterelnök nem pózolt, mint a az érkező Sinopharm-szállítmánnyal.

Eddig tehát összesen 1,12 millió Pfizer, 80 ezer Moderna, 405 ezer AstraZeneca, 425 ezer orosz Szputnyik és 1,1 millió kínai Sinopharm vakcinát kaptunk.

Ez 3,1 millió adag, amiből az orosz és a kínai oltóanyagok vizsgálata miatt eddig 2,4 milliót kezdhettek volna el beadni, ehhez képest mindössze

1,8 millió adag vakcina fogyott csak el.

(Népszava nyomán)

 

Valódi Hírek