Sorra borítanak a Magyar Orvosi Kamara megyei elnökei az „Európa-bajnok” oltási rendről

Már akik mernek.

Mi is beszámoltunk arról, hogy Szijjártó László, a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke egy segélykiáltásnak is beillő felhívást tett közzé a területi szervezet Facebook-oldalán hétfőn.

Ebben az elnök arról ír, hogy ebben az egyébként sem egyszerű helyzetben mennyire megnehezíti a háziorvosok dolgát a lakosság tudatos és folyamatos félrevezetése az oltásokkal kapcsolatban, a tájékoztatás hiánya és a totális cenzúra (ti. hogy az orvosoknak meg vannak tiltva a nyilatkozatok).

Eközben a betegek gyakran a háziorvosokkal elégedetlenek és agresszívak, hiszen a médiából azt hallják, hogy van elég oltóanyag, noha ez nem igaz. Szijjártó a felhívásban azt írta,

  • jelenleg nem áll rendelkezésre minden regisztrált számára elegendő oltóanyag,
  • az oltások központi elosztása zavaros,
  • a háziorvosokat fenyegetik, nyomást gyakorolnak rájuk, díjazásuk megalázóan alacsony,
  • a háziorvosok sem adminisztratív, sem másmilyen támogatást a munkájukhoz nem kapnak.

A Népszava megkereste a Magyar Orvosi Kamara több megyei területi szervezetét az üggyel kapcsolatban.

A Vas megyei elnök, Kovács László azt mondta a lapnak: a kormánymédia egyáltalán nem törekszik kiegyensúlyozott tájékoztatásra, sem helyi, sem országos szinten. Ők a megyei médiumoknak írtak levelet, amelyben jelezték, hogy a szombathelyi oltópontokkal kapcsolatban egyoldalú tájékoztatás jelent meg a kormánymédiában, amelyben

pont az érintett háziorvosoknak nem adtak szót.

Dús István, a MOK Somogy megyei elnöke elmondta, hogy a regisztráció rendszerén is lenne mit javítani, mert az interneten ugyan könnyedén lehet jelentkezni, de a falvakban élő idős embereknek jellemzően nincsen e-mail címük.

A Szijjártó László által említett totális cenzúrára vall az is, hogy a Népszavának többen csak név nélkül voltak hajlandóak nyilatkozni.

„Ha valaki a kormánymédiából tájékozódik, az azt szűrheti le, hogy bár van oltóhely és oltóanyag elegendő, az oltópontokon dolgozók és a háziorvosok töketlenkedése miatt nem sikerült beoltani mindenkit, aki eddig regisztrált”

— számolt be a MOK egyik dunántúli vezetője a lapnak, aki azt is hozzátette: a háziorvosoknak a félrevezető, egyoldalú tájékoztatás a kormánymédiában legalább akkora problémát jelent, mint maga a vírus.

 

Valódi Hírek