Orbán „nem látja”, mikor lesz nyitás, Tállai András úgy tudja, 320 ezer ember munkahelyét megvédték

A vállalkozók eközben már nem bírják a sokadik hónapot 0 forint bevétellel.

„Egyelőre megjósolhatatlan, hogy mikor lesz nyitás” – erről beszélt Orbán Viktor vasárnap az állami rádióban. A bezárásra ítélt szépségipari vállalkozók kampányba kezdtek, hogy folytathassák a munkát. A szektorban dolgozók többsége nem jogosult a bértámogatásra, így a mostani leállás alatt bevétel nélkül maradtak.

Tállai András államtitkár azt mondta, a márciusi adókönnyítések több mint 320 ezer ember munkáját védik meg.

„Ha van valaki, aki vállalkozik arra, aki ezt megmondja, attól kérjük el a következő heti lottószámokat is”

– mondta cinikusan Orbán Viktor az állami rádióban arra a kérdésre, hogy mikor lehet szó nyitásról. Korábban ő maga két hetes zárást ígért, hogy utána nyithassanak.

„Ha nem bukkan fel olyan mutáns, amely ellen a vakcinák nem hatékonyak, már csak néhány hetet kell kibírnunk. ha új mutáció jelenik meg, akkor új akciótervet kell kihirdetni” – fogalmazott Orbán.

A vállalkozóknak a miniszterelnök szavai valószínűleg nem nyújtottak sok vigaszt.

A szépségiparban dolgozók a sajtón keresztül próbálták felhívni a figyelmet arra, milyen nehéz helyzetbe került az ágazat a szigorítások miatt.

Érvelésükben azt írták, a szakma 90 százaléka katás vállalkozó, így nekik nem jár bértámogatás és bevétel nélkül maradtak. A dolgozók közösségi médiában szervezett csoportjához már csaknem 11 ezren csatlakoztak, céljuk, hogy március 22-én ismét munkába állhassanak.

„Nem számítottunk rá, hogy minket is elér ez a döntés” – a kampány szervezője az ATV Híradónak azt mondta, sokan már az első hullámban felélték a tartalékaikat.

„A szalonjaink nem önkormányzati tulajdonúak, magánszemélyektől béreljük őket, tehát nagyon sok egyéb kiadásunk van. Én nem bértámogatást, nem segélyt, nem hitelt szeretnék, hanem dolgozni szeretnék”

– mondta az ATV Híradónak Drabant Fruzsina műkörmös.

Pipcsák Kata az ipari légtisztítón kívül, több eszköz-és kézfertőtlenítőt is beszerzett azért, hogy minél higiénikusabban tudjon dolgozni. Azt mondja, az emberek egészsége szempontjából is kiemelten fontos, hogy folytatni tudják a munkát.

Az ellenzék egyebek mellett azt követeli, hogy a kormány a magyar mikro, kis és középvállalkozásokon ne hitellel, hanem vissza nem térítendő támogatásokkal próbáljon segíteni, valamint hosszabbítsa meg a júliusban lejáró hiteltörlesztési moratóriumot.

Tállai András államtitkár pedig úgy fogalmazott, a bértámogatások mellett a márciusi adóügyi segítség több mint 320 ezer ember munkáját, vállalkozását védi meg.

A kormány a jövő héten dönt arról, hogy elkezdődhet-e a bármilyen nyitás március 22-én. (Rövid válasz: nem.)

(via atv.hu)

 

Valódi Hírek