Zacher Gábor megrázó beszámolója: Sokszor egész családok kerülnek kórházba, majd csonkán térnek haza

Óriási bajban az ország.

Egy asztalhoz ültetett neves szakembereket a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírekkel foglalkozó, orvoskutatók által szerkesztett Kovidők nevű Facebook-oldal. Az online konferenciabeszélgetésben Zacher Gábor toxikológus mellett Szlávik János infektológus és Purebl György pszichiáter is helyet kapott. A beszélgetést az oldal szerkesztői, Horváth Péter informatikus és Kintses Bálint biológus moderálták.

Szlávik János a beszélgetés elején elmondta, hogy valami megváltozott. Szerinte a járvány harmadik hulláma

a vírus angol variánsa a fiatalokat is egyre nagyobb arányban támadja, a kórházak pedig gyorsan telítődnek.

A járvány még mindig nem tetőzött, egyesek március végét, mások április elejét jósolják a pandémia csúcspontjának.

Szlávik elmondta, hogy nehéz 2-4 hét következik az ország életében. Jelenleg a Dél-pesti Centrumkórház ágyainak 90%-a foglalt, hasonló körülményekről számolt be a hatvani kórházban dolgozó Zacher Gábor is, aki elmondta, hogy ott is hasonló, 85-90%-os a kórházi ágyak telítettsége.

A toxikológus szerint sokkal súlyosabb állapotú betegek érkeznek a kórházakba, mint korábban.

Nem ritka, hogy egész családok fertőződnek meg, és sokszor csak csonkán térnek haza.

A toxikológus elmondta, a magyar a világ 4. legelhízottabb nemzete, ez pedig jelentős kockázatot okoz a fertőzésnél.

Nehogy már egy ilyen kis vírus legyőzzön bennünket. Mindannyian fáradtak vagyunk a kórházban, de ki fogunk tartani. Nincs pofázás, most meló van!” — mondta a mentőorvosként is dolgozó Zacher.

Hozzátette, hogy napi 4-5 koronavírusban elhunyt áldozatot látva sokszor elgondolkodik, hogy ő is bajba kerülhet, mert „az egészségügyi dolgozók sem vasemberek„. Mindemellett mindent megtesznek azért, hogy helyt álljanak.

Purebl György kiemelte, hogy a pszichiáterekre most jelentős feladat hárul. A gyász, a kétségbeesés és a depresszió a legfontosabb kezelendő problémák esetükben.

A pszichiáter elmondta, hogy legalább már be van oltva az orvosi személyzet, emiatt pedig nem dőlnek ki a sorból, nem esnek ki a munkából. Az önsegítés fontosságát is kiemelte; szerinte fontos, hogy mindenki megtanulja, hogyan segíthet saját pszichés gondjain a jelen helyzetben.

Szlávik és Zacher is az oltás fontosságáról beszélt. Az oltási hajlandóság növeléséért rövidesen országos kampány fog kezdődni. Zacher elmondta, hogy bele lehet halni a fertőzésbe, emiatt nagyon fontos oltatni. Az oltásellenesek paradigmája szerinte nagyon veszélyes, ugyanis úgy látja, hogy a negatív hírek több embert érnek el, mint a pozitívak.

A média fontosságára is felhívta a figyelmet. Fontos megismertetni a társadalommal a járvány hatásait, emiatt pedig a kórházaknak minden esetben be kellene engednie a stábokat, hogy megmutathassák „a nép egyszerű gyermekének” a mindennapi állapotokat.

Purebl György szerint a média szereti a rossz híreket és a dilemmákat is felkapni, a legfontosabb viszont az oltás fontosságának a hangsúlyozása lenne. A járvány pszichés hatásairól elmondta, hogy a depressziós esetek száma megháromszorozódott, a szorongásos zavaroké pedig megduplázódott.

Zacher Gábor rámutatott, hogy mind a gyógyszer-, mind pedig az alkoholfogyasztás aránya nőtt, és a dohányosok is több cigarettát szívnak. A drogokhoz a jelen helyzetben azonban nehezebb hozzáférni, így a rendszeres szerfogyasztás kevésbé jellemző, mint eddig.

Az öngyilkosságok száma is emelkedhet a jelen időszakban Szlávik szerint. Ennek legfőbb oka a szeparációs szorongás, amely legerősebben a családjától elszakított idősek körében lehet jelen.

A pszichés gondokról eddig keveset beszéltek a járványhelyzet alatt a szakemberek. Ezen a jövőben fontos lenne változtatni Zacher szerint, ugyanis a koronavírus-járvány idején jelentősen nőtt a pszichés gondokkal küzdő emberek száma.

A toxikológus jelenleg a legfontosabbnak az oltások felvételét tartja, hogy mihamarabb véget érhessen a járvány:

„Oltani, oltani, oltani! Nincs más alternatíva.”

(Index nyomán)

Valódi Hírek