Orbitális mutyi: A kínai vakcinák megvásárlásának köze van a lélegeztetőgépbizniszhez is

Ki hitte volna?

Soha nem bonyolított még le hasonló méretű üzletet az a cég, amelyikkel a magyar állam a kínai vakcinák megvásárlására kötötte meg a szerződést — írta meg a G7.

A szerződés szerint ugyanis a Nemzeti Népegészségügyi Központ nem közvetlenül a kínai partnertől, hanem egy magyar vállalattól, a Danubia Pharma Kft.-től szerzi be az ötmillió kínai vakcinát.

A G7 azt írja, hogy ez a lépés nehezen érthető, mivel a magyar állam már közvetlenül is volt kapcsolatban a Sinopharmmal:

tavaly lélegeztetőgépeket vásároltunk tőlük.

A Danubia Pharma tavaly szinte csodával határos módon nőtt hirtelen a tízszeresére, közel 3,5 milliárdos árbevételt hozott össze. A kínai vakcinabeszerzés még ennél is sokkal nagyobb haszonnal jár.

Egy adag kínai oltóanyag vételára

30 euró + 5% ÁFA.

Az áprilisban és májusban esedékes szállítmány vételárának 30 %-át, azaz 66.000.000 eurót kellett a szerződés megkötésétől számítva 3 napon belül kifizetni.

A maradék 70 %-ot, 84.000.000 eurót pedig legkésőbb március 31-ig kell kifizetnie a vevőnek.

Ez a Danubia tavalyi árbevételének tizenhat, tavalyelőtti forgalmának pedig a 150-szerese.

A cég jelenlegi ügyvezetője 2021. január 20. óta tölti be a pozícióját, tehát

9 napja volt cégvezető, amikor a szerződést megkötötték.

A G7 szerint egy korábbi tulajdonosnál a lélegeztetőgép-vásárlás is összeér a vakcinaüzlettel.

Az Independent Pharma Invest Ltd. csak pár hónapig birtokolta a Danubia Kft.-t 2013-ban, volt viszont két másik magyar érdekeltsége is.

Ezek közül az egyik pedig éppen az a Pannon Cargo and Sped Trans Logisztikai és Szállítmányozási Kft., amely tavaly szintén a semmiből kapott 6 milliárd forintos megbízást a KKM által beszerzett lélegeztetőgépek üzembe helyezésére.

Az Independent Pharma ennél a cégnél csak egy napig volt tulajdonos, de a lap szerint így is érdekes, hogy a két hirtelen előkerült milliárdos állami megbízást kapó cég

pont ugyanazt a zavaros hátterű brit céget találta meg tulajdonosváltások közötti átmeneti tulajdonosnak.

(G7 nyomán)

 

Valódi Hírek